szerző:
hvg.hu

A NAV javára ítélt az Európai Bíróság.

Nem ellentétes az uniós joggal az, hogy Magyarországon a kisvállalkozások számára fenntartott alanyi áfamentességet nem lehet visszamenőleges hatállyal választani – mondta ki az Európai Bíróság.

Az ítélet előzménye az, hogy egy magánszemély két online aukciós portálon műszaki cikkeket árult, de ezt nem jelentette be a NAV-nak, és adót sem fizetett a nyereség után. A NAV azonban felfigyelt rá és megbírságolta.

Ő azt mondta: annyira csekély összegűek voltak az ügyletei, hogy jogosult volt alanyi áfamentességet kérni. Ezt a lehetőséget a magyar jog a kisvállalkozók számára teszi lehetővé. A NAV ezt nem is vitatta, azonban azt várta el, hogy akkor válassza a kereskedő az alanyi adómentességet, amikor megkezdi az adóköteles tevékenységét, utólag már ne tegyen ilyet. A kereskedő szerint ez az uniós jogba ütközött – arra hivatkozott, hogy az EU irányelve az áfáról, amit a magyar áfatörvény megírásakor is figyelembe vettek, nem mondja ki, hogy nem lehet utólag kérni a mentességet. A magyar bíróság ez után az uniós bíráktól kért állásfoglalást.

Az EU bírósága pedig kimondta: azt minden állam maga határozza meg, hogy milyen eljárásjogi feltételekkel lehet egy adómentességet kérni, ezt nem az EU-nak kell eldöntenie. Ráadásul a magyar szabályozás tiszteletben tartotta az arányosság, az adósemlegesség és a jogbiztonság elvét is – tették hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!