szerző:
hvg.hu

Egy tíz éve húzódó ügyben elégelte meg a tétlenséget Brüsszel.

Beperel az Európai Bizottság hat uniós tagállamot, köztük Magyarországot a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt – jelentették be csütörtökön Brüsszelben. A bizottság még februárban jelezte, hogy a törvénymódosítások elmaradása miatt bíróság elé viheti a kötelezettségszegési eljárásokat, sőt, még engedékeny is volt, hiszen akkor március közepére ígérte az eljárás megindítását.

Az ügy azonban jóval korábbra nyúlik vissza: a törvénymódosítás határideje 2008 volt, akkor indult az eljárás, ám az országok azóta sem tettek semmit. Az Európai Ügyek bizottságában ezen a héten tartott meghallgatásokon Ungár Péter LMP-s képviselő Trócsányi László igazságügyi miniszternek és az uniós ügyek koordinálásáért felelős Miniszterelnökség kijelölt új vezetőjének, Gulyás Gergelynek is kérdést tett fel ezzel kapcsolatban, ám érdemi válasz nem érkezett.

A Greenpeace a hírre kiadott közleményében azt jelezte: azt várja a kormánytól: tiltsák be itthon a súlyosan egészségkárosító lignit lakossági használatát, valamint az illegális hulladékégetést, és korlátozzák a szennyező dízeljárművek használatát; települési szinten pedig jelöljenek ki zöld zónákat, vagy vezessenek be szennyezésalapú dugódíjat a városi levegőminőség javítása érdekében.

Európában legalább évi 400 ezren halnak meg a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségekben. A rossz légminőség évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak – érvel az Európai Bizottság.

Amennyiben egy tagállam az Európai Bíróság első ítélete ellenére sem cselekszik, a bizottság újabb jogsértési eljárást indíthat, és ekkor már egy figyelmeztetés után a bírósághoz fordulhat, bírság kiszabását javasolva az érintett országgal szemben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
G. Tóth Ilda Gazdaság

Ahhoz is Brüsszel kell, hogy jó levegőt szívjunk

Napokon belül bíróság elé citálhatja Magyarországot az unió a levegő rossz minősége miatt. Az ország harmada szeméttel fűt, és százezernél több kályhában égetnek lignitet. Hamarosan Mészáros Lőrinc hasznára.