szerző:
Lengyel Miklós

Pünkösdhétfőn benyújtjuk a közös kormányprogramot Mattarella köztársasági elnöknek. Nem töltöttük hiába álmatlanul az éjszakákat, nem a miniszteri helyekkel foglalkoztunk, hanem Itália jövőjével – tudatta a világgal Matteo Salvini, az Északi Liga főnöke. De a matekkal, jobban mondva a pénzzel, van egy kis gond.

A radikálisan jobboldali párt az Öt Csillag mozgalommal együtt próbálja meg kormányozni Olaszországot, miután március negyedikén ők ketten szerezték a legtöbb szavazatot. A két protestpárt legvadabb elképzelései lekerültek a napirendről (Italexit vagy kilépés az eurózónából) de a matek továbbra sem jön ki – írja a tekintélyes Corriere della Sera. A lap arra utal, hogy a nyugdíjreform 65 milliárd euróba kerülne, de még a tervekből is hiányzik ehhez 5 milliárd euró. A nyugdíjreform lényege a 100-as szám. Ez azt jelenti, hogy bár felemelik a korhatárt 67 évre, de aki eléri a 100 évet, előbb nyugdíjba mehet. A 100 év úgy jön ki, hogy összeadják a polgár életkorát azzal az időszakkal, ameddig fizette a társadalombiztosítást.

Miért nem jön ki a matek?

Mert a két leendő kormánypárt lemondott az egyik legvadabb ötletéről: azt javasolta az Európai Központi Banknak (melynek élén az olasz Draghi áll), hogy egy tollvonással törölje el Itália 250 milliárd eurós adósságát. Frankfurtban határozottan jelezték: az unortodox ötletnek semmi esélye sincs arra, hogy elfogadják. Annál is kevésbé, mert Olaszország az eurózóna legnagyobb adósa, a 250 milliárd euró csak a 16%-a ennek. A valós szám több mint 2300 milliárd euró, és folyamatosan nő. Merkel kancellár jelentős részben épp ezért utasítja el Macron francia elnök reformtervét, mert az azt jelentené, hogy a németeknek garanciát kellene vállalniuk Olaszország csillagászati államadósságáért. Mihez kezd a két protestpárt a kezelhetetlenné váló problémával? Nem tudni.

Egyelőre még miniszterelnök-jelölt sincs. Az Öt Csillag vezére az utolsó percig reménykedett, hogy ő lesz a következő kormányfő, hiszen pártja kapta a legtöbb szavazatot a választáson. Az Északi Liga főnöke lehűtötte a reményeket, mondván, "sem én, sem Luigi di Maio nem lesz miniszterelnök". Talán eldől hétfőig, amikor benyújtják a kormányprogramot a köztársasági elnöknek.

A 22 pontos kormányprogram a frászt hozza Brüsszelre, mert tele van olyan demagóg követelésekkel, mint például az állampolgári jogon járó juttatás, amelyre egészen egyszerűen nincsen fedezet a kasszában. A Corriere della Sera szerint csak két évig garantálná ezt a juttatást az új kormány, de ez is borzasztóan sokba kerülne. Közben pedig a népesség évente 100 ezer fővel csökken még úgy is, hogy folyamatos a migránsok beáramlása. Itáliában nem fantomfélelem a migránsáradat, a protestpártok ezt bőségesen ki is használták. Hogy akarják megoldani a problémát? Az oly sokszor bírált EU-tól várják a pénz. A magyar kormány ezért – bár eszmei alapon akár szövetséges is lehetne – könnyen ellenfelet kaphat bennük az EU költségvetési vitájában, hiszen az olaszok a migráns kassza drasztikus növelésében érdekeltek, Brüsszel pedig ezt a pénzt a többi kassza rovására kívánja fedezni. Vagyis a keleti tagállamok, mint Magyarország, jól ráfaraghatnak, mert olasz elvbarátaik – az EU folyamatos bírálata mellett – ugyancsak az uniós pénzekre alapozzák a jövőjüket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!