szerző:
Lengyel Miklós

A pekingi Új Kína hírügynökség elégedetten kommentálta a közös közleményt, melyet Liu Ho miniszterelnök-helyettes csaknem egyhetes washingtoni tárgyalásai után adtak ki. A kínaiak elégedettsége érthető: túlságosan sok konkrétum nincs a közös nyilatkozatban.

 Pedig korábban Trump gazdasági főtanácsadója arról beszélt, hogy Peking évente 200 milliárd dollárral csökkenti majd a kereskedelmi deficitet. Minthogy 335 milliárd dollár a deficit, ezért ez hatalmas érvágás lenne a kínaiaknak. Akik nem is vállaltak be semmi ilyesmit. Ehelyett csak annyi szerepel a közös közleményben, hogy Kína növeli a mezőgazdasági termékek és az energiahordozók importját az Egyesült Államokból. Ez Donald Trumpnak azért különösen fontos, mert azoknak az államoknak a termékeiről van szó, ahol választási sikert aratott 2016-ban, és amelyeknek a szavazatai jelentős mértékben befolyásolhatják az újraválasztási esélyeket 2020-ban. Épp ezért amerikai szakértők már azért aggódnak, hogy Trump beáldoz olyan fontos témákat, mint a szellemi tulajdon koppintása vagy a pénzügyi piac megnyitása Kínában, csakhogy cserébe engedményeket érjen el a szója és a cseppfolyósított földgáz exportjának terén.

 A Reuters úgy értesült, hogy Peking kész arra, hogy jelentős mennyiségű cseppfolyósított földgázt vásároljon az Egyesült Államoktól. Sőt, még azt is lehetővé teszi az amerikaiaknak, hogy ők építsék meg a speciális kikötőket a cseppfolyósított földgáz fogadására a kínai tengerparton. A nagy földgáz üzlet részleteit akkor tisztázzák majd, amikor Washingtonba érkezik Vang Csi-sen kínai alelnök. Ő nem akárki: Hszi Csin-ping elnök legjobb barátja és szövetségese a pekingi vezetésben. Együtt gyerekeskedtek azokban a káder iskolákban, ahol a kommunista elit fiai és lányai felnőttek Mao elnök birodalmában. Bár Vang Csi-sen elérte a nyugdíjkorhatárt, és ezért nem kerülhetett be a kommunista párt legfelső vezetésébe, de jól értesült források szerint továbbra is ott üldögél a Politikai Bizottság Állandó Bizottságának ülésén. Elmondhatja a véleményét, de már nem szavazhat. Pekingben Amerika-specialistának számít, bár ő nem a Harvard egyetemen végzett, mint a mostani tárgyaló küldöttség vezetője, Liu Ho miniszterelnök-helyettes.

Közben mindenki arra vár, hogy Kína megnyissa pénzügyi piacait a külvilág előtt. Liu Ho miniszterelnök-helyettes ennek a gigászi tervnek a fő felelőse Pekingben, de a részletek még továbbra sem világosak, pedig július elsejével kellene indulnia az új rendszernek. A kínaiak híresek arról, hogy megígérnek a partnernek sok, számára kellemes dolgot, olykor még határidőt is mellékelnek hozzá, de a gyakorlatban valamilyen sajnálatos apróság megakadályozza azt, hogy a pompás elképzelésből legyen is valami. Pedig az amerikaiak és sok más külföldi óriás idegesen várja a nyitást jelentő gong szót, mert rengeteget lehet nyerni, ha valaki idejében startol.

 Pekingből nézve a világot: ez olyan csalétek, amelyre szívesen ráharapnak olyan pénzügyi óriások, mint a Goldman-Sachs. A mostani amerikai küldöttséget vezető pénzügyminiszter, Steven Mnuchin korábbi munkahelye. Így aztán nem csoda, ha Trump is csak beszél a nagy amerikai-kínai kereskedelmi háborúról és fenyegetőzik 150 milliárdos büntető vámmal. A valóságban csak alkudozás folyik a két óriás között, mert ahogy erre a pekingi Új Kína hírügynökség is rámutatott : win-win szituáció is kialakulhat, vagyis mind Kína mind pedig az Egyesült Államok nyerhet azon, ha kereskedelmi háborúskodás helyett együttműködnek - épp a saját érdekeiknek megfelelően.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!