szerző:
hvg.hu

A magyarok fele érzi úgy, hogy számít a véleménye az EU-ban.

58 százalékra nőtt azon magyarok aránya, akik elégedettek az Európai Unión belüli demokrácia működésével, szemben a 46 százalékos uniós átlaggal – derül ki az Európai Parlament kutatásából.

Az április közepén, néhány nappal a magyarországi választások után készült felmérés szerint azonban nem csak Magyarországon lelkesednek az EU iránt: tíz megkérdezettből hat jó dolognak tartja az EU-tagságot. Ez 2007 óta a legmagasabb arány. Az európaiak több mint kétharmada (67%) pedig úgy gondolja, országának kifejezetten hasznos az uniós tagság, ami az 1983 óta mért legmagasabb adat. A megkérdezettek majdnem fele (48%) úgy látja, számít a szava az EU-ban; ez az eddigi legjobb eredmény a 2009-es európai választások óta.

Magyarországon az EU megítélése kiemelten pozitív. A megkérdezettek 61 százaléka véli úgy, hogy jó dolog az EU-tagság Magyarország számára. Ez 5 százalékpontos emelkedés a legutóbbi, 2017-es – akkor nyolc százalékpontos növekedést mutató – eredményhez képest. A magyarok fele érzi úgy, hogy számít a véleménye az EU-ban – ez kimagasló, 11 százalékpontos növekedés.

A megkérdezettek kis híján fele (49%) úgy gondolja: fontos szavazni az európai parlamenti választásokon. Ez az arány Magyarországon 51%, vagyis meghaladja az uniós átlagot.

Arra a kérdésre, hogy mely témák szerepeljenek kiemelten a 2019-es európai választási kampányban, az állampolgárok a terrorizmus elleni küzdelmet (49%), a fiatalkorúak munkanélküliségének kezelését (48%) és a bevándorlást (45%) jelölték meg legfontosabbként.

A magyar válaszadók többsége szintén e területeket emelte ki, de más sorrendben (bevándorlás: 60%, terrorizmus 47%, munkanélküliség 40%), illetve magas arányban jelölték meg a külső határok védelmét (43%), amely összeurópai szinten csak 26% szerint kiemelten fontos téma. Az uniós állampolgárok számára kiugróan fontos a gazdasági növekedés kérdése is (42%).

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!