szerző:
hvg.hu

A kormánynak nem lenne ellenére egy ilyen vásárlás.

Tőzsdére készül az MKB Bank – erről Magyarország ötödik legnagyobb bankjának vezérigazgatója, Balog Ádám beszélt a Bloomberg hírügynökségnek. A bank tőzsdére vitele önmagában nem meglepetés, hiszen ez része a bank szanálásáról szóló, az Európai Bizottsággal 2015 végén kötött megállapodásnak. Abban az állt, hogy 2018 végéig ugyan nem, de (két nyereséges év után) később tőzsdére bocsátják az állam által megvásárolt, majd zárt körben értékesített bank részvényeinek egy részét.

Balog szerint a pontos arányt és a pontos időpontot a tulajdonosok határozzák meg, az biztos, hogy nagyszabású kibocsátásról lesz szó, de az a tulajdoni arány kisebbségét érinti majd, várhatóan 20-30 százalék lehet.

Jelenleg a bank részvényeinek 45 százaléka a tőzsdén jegyzett, Mészáros Lőrinc tulajdonában levő Konzum által kezelt Metis Tőkealap tulajdonában van, a Balog Ádám és Szemerey Tamás érdekeltségében levő Blue Robinnak 33 százalékos a tulajdonrésze.

A bank még egy tervet dédelget: Balog szerint megfontolja a Budapest Bank megvásárlását is, ha az eladósorba kerül. A bankot 2015-ben vásárolta meg az állam a GE-től, már akkor is célként tűzték ki, hogy később értékesítik, ám ez a mai napig nem történt meg.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a Kormányinfón azt közölte: egyelőre nem is tárgyalt erről a kormány. Az MKB tulajdonrésze mindenesetre nem lenne a kormány ellenére, Kovács Zoltán kormányszóvivő legalábbis hozzátette: továbbra is célja a kabinetnek, hogy a bankszektor többsége magyar kézben legyen.

Az MKB nem csak a Budapest Bank iránt érdeklődne, de a jövőben biztosítókkal, magántőkealapokkal, fintech cégekkel is partnerségre törekszik - mondta el Balog.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!