szerző:
hvg.hu

Négy tárcától nem kapott adatokat a Népszava. A többitől érkezett számokból az derül ki, hogy 2017-ben nem a külügyminisztériumban költötték a legtöbbet utazásra.

A Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda sem árulta el a Népszava közérdekű adatigénylésére, hogy hol, mennyiért volt hivatalos úton külföldön Orbán Viktor kormányfő 2017-ben. A lap kérdéseit mindkét helyről azzal utasították el, hogy nem minősülnek adatkezelőnek, vagyis ezeknek az információknak a gyűjtése nem hozzájuk tartozik – derül ki a hétfői számból.  

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium kivételével a többi tárca elküldte a külföldi hivatalos utak 2017-re vonatkozó adatait. Ezekből kiderült, hogy nem a Külgazdasági- és Külügyminisztérium költötte a legtöbbet utazásra, hanem az akkor még létező Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A különbség sem elhanyagolható, hiszen míg a külügy ezen a címen 143 millió forintot költött el, addig az NFM 246 milliót. Az Igazságügyi Minisztériumban is számos feladat adódhatott külföldön, a harmadik legtöbbet, 125 millió forintot Trócsányi László miniszter tárcájánál költöttek ugyanis utazásra.

A legkevesebbet a Belügyminisztériumban és a Miniszterelnöki Kabinetirodánál mentek külföldre, a két tárcánál tavaly mindössze 4 millió forintot költöttek erre az adatok szerint.

A legtöbbet más országban tartózkodó miniszterek sorrendjét értelemszerűen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezeti, aki az év felét külföldön töltötte, ez pedig összesen 73 millió forintba került. Trócsányi László és Balog Zoltán több mint 70 napot volt Magyarországon kívül, munkaútjaik pedig összesen 14 millió forintba kerültek az adófizetőknek. Seszták Miklós tavaly 46 napot volt külföldön, ennek költségeire 12 millió ment el.

Lázár János, aki egyebek mellett az uniós pénzek lehívásáért is felelős Miniszterelnökséget vezette, mindössze öt napot volt hivatalos külföldi úton, 280 ezer forintért. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nála is kevesebbet, csak két napot volt más országban, míg Rogán Antal mindössze másfél napot töltött Berlinben, 380 ezer forintért.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!