szerző:
hvg.hu

A nagy sportesemények előtt világszerte fellendül a készülékek eladása. Minden rajongó szeretné a lehető legjobb képminőségben élvezni világbajnokság meccseit. De vajon ehhez elengedhetetlen egy új tévé?

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Ha így van, akkor most itt a csúcs: június 14. és július 15. között foci-vb Oroszországban. Kövesse az eseményeket – meccseket percről percre, híreket, elemzéseket, publicisztikákat és jegyzeteket – a hvg.hu-val.
A cikksorozat támogatója a Nissan

Egy csapat csak a meccsen vezethet. Ön bárhol. Az új Nissan X-Trail minden akadályt legyőz. Fedezze fel!

hirdetés
Friss cikkek a témában

A párizsi Le Monde részletes eligazítást ad a francia focirajongóknak, akiknek túlnyomó többsége otthon nézi majd a meccseket. Az útmutatás a tv-készülék életkorából indul ki. Akinek hároméves, tehát 2015-ben vásárolt készüléke van, nyugodtan hátradőlhet, nem kell újabb kiadásokba vernie magát. A mostanában agyba-főbe reklámozott 4K Ultra HD felbontás még gyerekcipőben jár. Vagyis emiatt nem érdemes költekezni. Egy három éve vett készülék ma is tökéletes. Ha valaki mégis fokozni akarja az élményt, vehet egy nagyobb átmérőjű OLED technológiájú készüléket, de ezt csak az ínyenceknek javasolja a Le Monde.

A következő kategória a hatéves készülék. A párizsi lap Pixel rovata szerint az ezekkel rendelkezőknek sem kell fölöslegesen költekezniük. Bár: ha sokan nézik a 2012-es készüléket, oldalról a kép minősége nem teljesen OK. Aztán a színekkel is lehet probléma, de ezen lehet segíteni, ha újra programozzák a készülékek színszabályozását. Szóval egy hatéves tv-vel is élvezhető lesz a vb. Mi a helyzet a kilenc éve vett készülékekkel? Már akkor is voltak remek modellek, de a többség, például az akciósan kiszórt tévék egy korábbi technológiai korszakot képviseltek. De azért nincs velük nagy gond. Az viszont elgondolkodtató, hogy ma egy 65 colos készülék kerül ugyanannyiba, mint 2009-ben egy 45-ös.

Végül: a Le Monde szerint a 12 éve vásárolt készüléket már érdemes lecserélni, főleg a focimeccsek minden részletét figyelmesen követni akarók számára. De aki csak úgy nézi, nézegeti a meccseket és alapvetően csak az eredmény érdekli, annak még a tucatnyi éves tv is megfelel. Az utolsó kategória a 15 éves masina, na, ezt már tényleg érdemes új készülékre váltani, és nem csak a focivébé, hanem általában minden műsor magasabb színvonalú élvezete miatt. A Le Monde szerint most egy korszerű, de nem különleges, nagyképernyős OLED-tv kb. ezer euró Franciaországban, nálunk valamivel olcsóbb. De az arány, tehát a régi és az új masinák ára közötti különbség, kb. azonos. Szóval a Le Monde francia focirajongóknak adott tanácsait érdemes átgondolniuk a vébé magyar nézőinek is. Igaz, mi csak semleges szurkolókként nézhetjük a világfutball egy hónapos ünnepét, miközben a franciák nagyon is érdekeltek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!