szerző:
hvg.hu

Máté cége, a Mém Műhely Kft. úgy kapott a jegybankelnök unokatestvérének bankjától 90 milliós hitelt villavásárlásra, hogy idén mínusz 12 milliót sikerült összehoznia, Ádám cége, a Magyar Stratégiai Zrt. pedig gyakorlatilag NHB-s hitelből fizette ki több száz millió forintos villáját.

Mérlegen a NER
Az igazság napja május 31-e, amikor a cégek közzétették éves beszámolóikat. Ekkor derült ki az is, mennyit fialt a kormányközeli vállalkozóknak 2017-ben Orbán Viktor, Lázár János vagy Rogán Antal barátsága.
Friss cikkek a témában

A jegybankelnök nagyobbik fia, Máté a Rózsadombon vásárolt egy házat cégén keresztül, melyhez Matolcsy György unokatestvérének érdekeltsége, az NHB Növekedési Hitel Bank nyújtott hitelt. 

A 179 négyzetméteres házhoz egy csaknem 400 négyzetméteres wellnessrészleg tartozik. Matolcsy Máté szerint csak a tulajdonos cég, a Mém Műhely irodája van az ingatlanban, emellett ő, a felesége és a fia használják, valamint a hvg.hu kérdésére azt is elárulta, hogy a vételár lényegesen alacsonyabb volt a 148 milliós hirdetési árnál, viszont az ingatlan tulajdoni lapjára 141 millió forint jelzálogjog van rávezetve.

A Mém Műhely bevétele 2015-ben, 2016-ban és tavaly is alig haladta meg a 7 millió forintot, vesztesége a 2016-os csaknem 5 millióról több mint 12 millióra duzzadt. A hosszú lejáratú kötelezettségük 90 millió forintot tesz ki, azaz a beszámoló leadásáig a banknak még egy forintot nem törlesztettek.

A jegybankelnök kisebbik fia, Ádám cége a Magyar Stratégiai Zrt. szintén villát vásárolt a Rózsadombon, melyhez ugyanúgy Szemerey Tamás érdekeltsége, az NHB hitelezett. A rokon bankja itt is bőkezűnek bizonyult, Matolcsy Máté villavásárlásához hasonlóan ugyanis a vételár jelentős részét – itt még többet is, mint kétharmadát – szintén a hitelből fedezték.

A Magyar Stratégiai Zrt. 2016-ban 13 millió forintra rugó hosszú lejáratú kötelezettségei ugyanis csaknem 250 millió forintra nőttek (a rövid lejáratúak pedig 20 helyett csaknem 160 millióra). A befektetett tárgyi eszközök értéke csaknem 330 millió forint volt, eszerint testvéréhez hasonlóan Ádám is sikeresen alkudott az ingatlan árából, melyet eredetileg 430 millió forintért árultak. A házvásárlás a 24.hu feltételezése szerint valójában a jegybankelnök ingatlancéljait szolgálta.

A Magyar Stratégiai Zrt. egyébként igen sikeres évet zárt, bőven megduplázta a 2016-os 120 milliós nyereséget, és tavaly csaknem 270 millió forint maradt adózás után a kasszában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!