szerző:
Lengyel Miklós

Csökkent a szponzori pénz a futball-világbajnokságra, pedig ez a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség fő bevételi forrása: négy éve Brazíliában ez 1629 millió dollár volt, idén Oroszországban viszont csak 1490 millió dollár – közli a kínos számokat a Nielsen Sports.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Ha így van, akkor most itt a csúcs: június 14. és július 15. között foci-vb Oroszországban. Kövesse az eseményeket – meccseket percről percre, híreket, elemzéseket, publicisztikákat és jegyzeteket – a hvg.hu-val.
A cikksorozat támogatója a Nissan

Egy csapat csak a meccsen vezethet. Ön bárhol. Az új Nissan X-Trail minden akadályt legyőz. Fedezze fel!

hirdetés
Friss cikkek a témában

Korábban aranybánya volt a futball-világbajnokság, most mi történhetett? Egyrészt a világbajnokságot abban az Oroszországban rendezik meg, amelyet számos nemzetközi szankció sújt, és amely egy kissé pária állam lett, miután megszállta a Krím-félszigetet 2014-ben. Kizárták a világ vezető gazdasági hatalmainak elitklubjából. Igaz, hogy Trump a minapi, botrányba fulladt csúcstalálkozón javasolta Oroszország visszahívását, de a többiek ezt elvetették. Oroszországnak nem jó a nemzetközi sajtója, amióta idén tavasszal a titkosszolgálat megpróbálta eltenni láb alól áruló ezredesét Nagy-Britanniában.

A másik ok pedig az, hogy a FIFA-nak is rossz a sajtója azóta, hogy amerikai kérésre a vezérkar egy részét letartóztatták Lausanne-ban. A korrupciós botrány, amelybe belebukott az egész vezetés, érintette a két világbajnokságot is. Mind az oroszországi, mind a katari vb kapcsán nagyon megalapozott gyanú merült fel arra, hogy az érintettek megvették a jeles eseményt, pontosabban a szükséges szavazatokat. A FIFA ennek ellenére úgy döntött: nem változtat. Marad Oroszország 2018-ban és Katar 2022-ben. Néhány szponzor erre dühösen távozott: a leghíresebb közöttük a Johnson és Johnson.

A kommunista Kínában alapelv: business first! Őket nem érdeklik különösebben az etikai problémák, csak az a fontos, hogy menjen az üzlet. A Mennyei Birodalom legnagyobb ingatlancége, a Wanda sietett belépni a FIFA hivatalos partnerei közé. Ők összesen heten vannak: Adidas, Coca Cola, Gazprom, Qatar Airways, Visa, Hyundai/Kia és immár a Wanda. A kínai óriás médiacége megszerezte a futball-világbajnokságok (2018 és 2022) televíziós jogait 26 ázsiai országban.


A kínaiak árulják a joghurtot és a fagylaltot az orosz focivébén 

Az oroszországi világbajnokság öt hivatalos szponzora közül három kínai. A Mengniu ezért kizárólagos joggal árusíthatja a fagylaltot és a joghurtot a rendezvényen. A két állam kapcsolata amúgy is a csúcson van: Putyin szombaton kapta meg a Barátság érdemrendet Hszi Csin-ping kínai elnöktől Pekingben. Azután ketten együtt vitték a show-t a söréről híres kínai városban Csingtaóban, ahol a Sanghaj együttműködés tartotta éves konferenciáját. Miközben a nyugatiak Kanadában egymás torkának ugrottak, a keletiek szépen fegyelmezetten követték a Nagy Testvér Párost: Hszi Csin-pinget és Putyint. Az orosz elnök persze kistestvér, hiszen Oroszország GDP-je az egytizede sincs a kínainak. Míg Oroszország külkereskedelmében Kína abszolút meghatározó, addig a kínai listán az oroszok épphogy beférnek az első tízbe a mongolok mellett.

Nemcsak a kínaiak, de a többi ázsiai ország is aktív a futballpiacon: ma már ők a legnagyobb szponzorok a FIFA partnerek között (39%). A jövőben a Közel-Kelet is beszáll majd, hiszen Katarban lesz a következő világbajnokság – véli a Nielsen Sports igazgatója, aki a BBC-nek nyilatkozott. Hosszú távra azonban csak a kínaiak játszanak. De miért fontos számukra a foci? Miért támogatja ezt az országot vaskézzel vezető kommunista párt?

70 ezer új futball pályát kívánnak Kínában építeni 2020- ig. Nagyon nyomják a női focit is, mert ott könnyebb bejutni a legjobbak közé. A sport remekül leköti az embereket, akik közül sokan igencsak frusztráltak, hiszen nemigen profitálnak Kína látványos fellendüléséből. Számukra a meccs kiváló alkalom arra, hogy kiengedjék a gőzt. Ezért a sztárcsapatok hatalmas pénzekért vesznek kiöregedett európai és latin-amerikai sztárokat, hogy szórakoztassák a nagyérdeműt. Még fontosabb persze a biznisz! A kínaiak imádnak fogadni, a futballfogadások nagy részét már a Mennyei Birodalomban kötik. Ebben hatalmas pénz van. Emiatt a korrupció nagyon is reális veszély. A BBC nemrég közölt összeállítást arról, hogy Afrikában milyen gyakran adják és veszik a meccseket. Benne vannak ebbe a sportvezetők, a bírók és persze a játékosok is. Nyilvánvaló, hogy nem Afrika az egyetlen kontinens, ahol manipulálják a meccseket.

Mindez egyáltalán nem zavarja a pekingi vezetést, amely futball-világbajnokságot akar rendezni. A Tiltott városban, ahol a kínai vezetők üléseznek, jól tudják: az olimpia után ez a legnézettebb sportesemény a világon. Olimpia már volt Pekingben 2008-ban. Pompásan sikerült a bemutatkozás: a televíziónézők százmilliói láthatták, hogy ez a Kína már nem az a Kína, amely messze lemaradva kullog a világ mögött.

A politikai akarat és a biznisz érdek tehát megvan a kínai futball-világbajnoksághoz. Aligha valószínű, hogy a FIFA komolyabb akadályt gördítene ez elé, hiszen dúsgazdag szponzorokra van kilátás. Igaz, hogy a futball még nincs a csúcson Kínában, de hát Katarhoz képest valóságos foci nagyhatalomról van szó. A nemzetközi futballbiznisz tehát jól dönt, ha Kínára tesz, hiszen az 1,4 milliárdos piac korlátlan fejlődést tesz lehetővé korunkban, amikor okostelefonon lehet követni a futball-világbajnokságot, amely hamarosan megkezdődik Oroszországban.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!