szerző:
hvg.hu

Már csaknem 322 forintot adnak egy euróért.

2015 óta nem volt ilyen gyenge a forint: a napi kereskedésben egy euróért már majdnem 322 forintot adnak, a napi csúcs eddig 321,89 forint volt. Ez már nincs messze a mindenkori mélyponttól, 2015 januárjától, amikor a svájci frank árfolyamának elengedése miatt rövid időre 327 forintra gyengült a magyar fizetőeszköz, de még a napi átfag is 323 forint körül mozgott.

A gyengülés rossz hír azoknak, akik most készülnek a nyaralásra, különösen, hogy április közepén még 310 forint körül jegyezték az eurót. Attól azonban nem kell tartani, hogy érdemben tovább gyengülne a magyar deviza: Miró József, az Erste Bank vezető elemzője úgy látja, a 322-es szint lehet a gyengülés vége, ez egy olyan szint, ahonnan visszaerősödhet a forint.

Az elemző szerint a gyengülésnek külső okai vannak, a magyar makrogazdasági helyzet alapvetően rendben van. Érdekes lehet ugyanakkor az árfolyam szempontjából is az Európai Központi Bank csütörtöki ülése, amelyen megerősíthetik a gazdaságélénkítést szolgáló eszközvásárlási program év végi lezárását. A Magyar Nemzeti Bank egyelőre ezzel szembemegy, itt még lazítás folyik, és Miró József szerint a mostani gyengülés ellenére sem változtat rövid távon ezen a jegybank. Az elemző emlékeztetett: most teljesen más a helyzet, mint a 2010 körüli forintgyengülésnél, amikor a devizahitelek miatt is az árfolyamesés negatívan hatott a gazdaságra, most erről nincs szó.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!