szerző:
hvg.hu

A leggazdagabb fideszes újonc "szociális érzékenysége" most egészen különös módon nyilvánul meg.

Az országgyűlés egyik leggazdagabb – a legmódosabb top 3-ba is bekerült, újoncként viszont a leggazdagabb, "kisebb ingatlanbirodalommal" – rendelkező képviselője, az Orbán Viktor ügyvédjeként emlegetett Bajkai István képviselő jelentette be: a Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy Az alaptörvényben tiltsák be a hajléktalanságot, ugyanis a Fidesz szerint minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely és a munkalehetőség.

A Fideszből származó információk szerint nincs arról szó, hogy ő lenne az "új Hollik István", vagyis az új szóvivő. Az országgyűlési bizottságokban betöltött szerepei – a törvényalkotási bizottság alelnöke, illetve az igazságügyi bizottság tagja – alkalmassá tehetnék ugyan egy ilyen téma tálalására, Bajkai azonban inkább személyes okokra hivatkozott a sajtótájékoztatóján.

"14 éves korom óta lakom a fővárosban, Erzsébetváros alpolgármestereként is tevékenykedtem. A városban való közlekedés és az itteni életem során szinte napi jelleggel találkoztam azzal a problémával, ami – nyugodtan fogalmazhatunk így – évtizedes jelenség a fővárosban, hogy sokan sajnos életvitelszerűen közterületen laknak."

Bajkai István a VII. kerületben indult a választáson, a kampányban a nevével matricázott tojást osztott (állítása szerint a sajátját), majd tejet is vitt a választóknak, ám alulmaradt Oláh Lajos DK-s politikussal szemben, végül listáról kapott mandátumot.

A hajléktalanság témájának megítélése nem egyértelmű. A legutóbbi fellelhető, 2013-as közvélemény-kutatás szerint az emberek inkább segítenék a hajléktalanokat, mint büntetnék – akkor egy, a hajléktalanokat büntető elképzelés futott –, az emberek kétharmadát azért zavarja a hajléktalanság, mert azt gondolják: jobb lenne, ha mindenkinek lenne hol laknia. Abban a kérdésben megosztottabb volt a véleményük, hogy ki kellene-e tiltani a hajléktalanokat a belvárosból, illetve törvényben kell-e szabályozni az életvitelszerű közterületen tartózkodást, de a többség nem támogatta ezeket a megoldásokat.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!