szerző:
MTI / hvg.hu

A most átadott 14 kilométeres kétcsöves törökországi alagút a világon a második leghosszabb ilyen építmény. Jövőre átadnak egy még hosszabbat.

Szerdán adták át a forgalomnak Törökország északkeleti felén a világ második leghosszabb kétcsöves közúti alagútját. A 14,3 kilométeres Ovit-alagút Rize tartomány Ikizdere körzetét köti össze Erzurum tartomány Ispir körzetével, 50 kilométerrel rövidítve le az utat a fekete-tengeri és a kelet-anatóliai régió között. Az Ovit-hegyi átjárónál fúrt alagút a leghosszabb Törökországban.

A megnyitón Recep Tayyip Erdogan török államfő azt mondta: az Ovit-alagút stratégiai fontosságú, mivel Európát a kaukázusi régión keresztül Közép-Ázsiával köti össze. A megnyitóra a június 24-ei előrehozott választások előestéjén kerül sor. Az alagút alapkövét 2012 májusában tették le, a projekt összköltsége mintegy 24,5 milliárd forintnak megfelelő török líra volt. Az alagút a Rizét Erzurummal összekötő 250 kilométeres főutat 200 kilométeresre rövidítette le. Az alagútról itt látható videó:

Az Ovit-alagút nem sokáig viselheti a leghosszabb törökországi alagút címet, mert várhatóan 2019 őszén megnyílik a Trabzon és Gümüshane tartomány között – szintén a Pontuszi-hegységben – épülő Yeni Zigana-alagút, amely 14,5 kilométer hosszú lesz. A leghosszabb kétcsöves közúti alagút, a Csungnansan-alagút Kínában található és 18,2 kilométer hosszú. A leghosszabb egycsöves közúti alagúttal Norvégia büszkélkedhet, a Laerdal-alagút hossza 24,5 kilométer.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!