szerző:
hvg.hu

Meghatározott cégeknél elkölthető elektronikus utalvány révén növelné a közszféra dolgozóinak bérét Domokos László.

Az ÁSZ-elnök Domokos erről a Magyar Idők nevű kormányzati felületen beszélt. Mint ismertette, a szisztéma lényege, hogy a közszférában dolgozók fizetésemelésük egy részét utalvány formájában kapnák meg, azt azonban bizonyos célokra, egészségügyi ellátásra, oktatásra-képzésre vagy megtakarításra használhatnák fel, meghatározott állami és önkormányzati tulajdonú vagy fenntartású szervezeteknél.

Domokos szerint az utalványos megoldás "úgy tenné versenyképesebbé a különféle közszférabeli munkahelyeket, hogy közben segíthetne az állami, önkormányzati cégeken, a gazdaságon és az államkasszán is".

A közszféra dolgozói tehát a bérük egy részét (amit utalványban kapnak meg) az egészségükre, a képzésükre, a jövőjük biztosítására fordíthatnák – írja a lap.

Domokos László szerint "az utalványos fizetés értelemszerűen azzal járna, hogy a szolgáltatóknak számlát kellene ­kiállítaniuk, ami hozzájárulna ahhoz, hogy az olyan szolgáltatások piaca is fehéredjen, mint például a magánegészségügy és a magánoktatás".

Az ÁSZ-elnök kitért arra is, hogy az utalvány nem szó szerint értendő, mivel nem papíralapú szelvényekről volna szó, hanem elektronikusan üzemeltetett rendszerről.

Domokos ötletéről Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta: szokatlan, hiszen általában a cafeteriarendszer egyszerűsítéséért lobbiznak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!