szerző:
hvg.hu

Pletschinger Gyula azt mondta, marad a laza monetáris politika a jegybankban.

Három éve nem volt olyan gyenge a forint az euróhoz képest, mint most. A bankközi devizapiacon jelenleg 323 forintot kérnek egy euróért. A hazai fizetőeszköz jegyzése ezzel egyre közelebb kerül a 2015. januári szinthez, amikor rövid időre 327 felett is járt a jegyzés.

A portfolio.hu szerint a befektetők az Európai Központi Bank kamatdöntése miatt idegesek. Szakértők azt várják, hogy a jegybank végre elárul konkrétumokat az eszközvásárlási program kivezetéséről.

A forint-euró árfolyam azután kezdett el gyengülni, hogy Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja arról beszélt, nincs ok visszavenni a lazaságból, az MNB továbbra is laza monetáris politikát folytathat.

Közben a Societé Generale szakemberei szerint jövő júniusra 333-ig gyengülhet a forint az euróval szemben. A francia bank előrejelzése szerint az idén még nem nagyon fogunk eltávolodni a 320-as szinttől, jövő tavasszal viszont előbb 325-ig, majd nyárra 333-ig emelkedhet az euró-forint jegyzés.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!