szerző:
hvg.hu

Ha nekünk nem is, a magyar görögdinnyének jót tett a napok óta tartó esős, meleg időjárás.

A termelők pár nap múlva, már június 20-án megkezdik a betakarítást, 25-től pedig már az áruházláncok polcain is megjelenik a magyar görögdinnye, sőt az exportpiacokra is elindulnak a szállítmányok – közölte Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke a Magyar Idők szerint.

Göcző szerint jót tett a csapadékos, meleg időjárás a magyar dinnyének, ami így idén a megszokottnál korábban kerülhet a fogyasztók asztalára. A szezon ebben az évben is Békés megyében kezdődik, az ágazati szakemberek kiváló szezont várnak.

A lap szerint idén mintegy 4800 hektárról takaríthatnak be görögdinnyét a gazdálkodók, a várakozások szerint a termésmennyiség 192 ezer tonna körül lesz. Ez mintegy 5 százalékkal marad el a tavalyitól. A csökkenést elsősorban az okozza, hogy a tavalyi átgondolatlan kereskedelmi akció hatására – ismert, a szezon kezdetén indokolatlanul alacsony volt a dinnye ára – Békés megyében 5-10 százalékkal csökkent a dinnye termőterülete.

Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke szerint ugyanakkor pozitív tendencia látszik a szabolcsi termesztőkörzetben, ahol 10-15 százalékkal bővült a termőterület.

A korábbi évekhez hasonlóan a NAK idén is folytatja a magyar dinnye népszerűsítését, az idei promócióban négy áruházlánc, az Auchan, a CBA, a Coop és a Tesco vesz részt – írták.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!