szerző:
hvg.hu

Elég sok szabálytalanságot találtak az Európai Bizottság auditorai Magyarországon, Brüsszel 100-150 milliárd forintot is visszatarthat. Most már azt is tudjuk, melyek voltak a bajos beruházások.

Június elején írt arról a 24.hu, hogy tavaly novemberben egy unós ellenőrzésen rengeteg EU-s pénzből folyó beruházásnál találtak szabálytalanságot, nagyjából 100-150 milliárd forint uniós támogatástól esne el Magyarország a közbeszerzési szabálytalanságok miatt.

A 444 ezt követően most arról ír, hogy pontosan melyek ezek a bajos beruházások. A feketelistáról nem derül ki, hogy melyik pályázattal mi volt a konkrét probléma, de legalább már tudni lehet, 44 pályázat van, de a lap szerint mivel ezek között vannak részekre szabdalt kiírások, ezért valójában 24 nagyobb projekt van a listán.

A legnagyobb tételek útépítések és vasúti munkálatok, de van vízügyi beruházás, a 3-as metró felújítása, középületek felújítása és minisztériumoknak adott jogi és PR-munkák is vannak rajta. A lap szerint a legtöbb hibás szerződést a NIF, a Miniszterelnökség és a szegedi EU-s lézerközpontnak dolgozó ELI-HU Kft. kötötte. A problémás pályázatoknál a legtöbb esetben a győztesek között a Strabag valamelyik leányvállalata szerepel, összesen 10 esetben érintett az osztrák-orosz hátterű cég.

De a Mészáros Lőrinchez tartozó R-Kord vasútépítő cég is több problémás pályázatnál megjelenik. A legnagyobb tétel az a hat keretszerződés, amit egy-egy régió útfelújítási munkáira kötött a Magyar Közút Nonprofit Kft. különböző konzorciumokkal, 2017 és 2020 közötti munkákra. Mindegyik keretszerződés 271,6 milliárd forintról szól, a hat szerződés keretösszege összesen több mint 1600 milliárd forint. Ez – összehasonlításképp – nagyjából háromszorosa annak, mint amennyibe a 4-es metró került.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!