szerző:
hvg.hu

Az Európai Központi Bank (EKB) nem tart újabb válságtól, ezért az év végéig óvatosan, két lépésben leépíti eszközvásárlási programját.

A bank közleményéből kiderül, szeptember végéig marad a jelenlegi 30 milliárd eurós eszközvásárlási ütem, majd decemberig 15 milliárdért vesz állampapírokat az EKB, utána lezárul a program.

A bejelentést nagyon várták a befektetők, arra számítottak, hogy az EKB már hamarabb elzárja a pénzcsapot. Az izgalom a forint árfolyamán is meglátszott: már jóval a közlemény megjelenése előtt hároméves mélypontjára esett a jegyzés, elérte a 323-as szintet. Most 321 forintot kérnek egy euróért.

Az EKB az elmúlt években nagyjából 2500 milliárd eurót, azaz 800 ezer milliárd forintot öntött a piacra – ennyi pénzből állította talpra az eurózónát a válság után. Az Index arra figyelmeztet, a kötvényprogram kivezetése Magyarországot is érintheti: vége lehet az olcsó hitelezésnek, az elszaladt részvényáraknak és az olcsó államkötvényeknek.

Európában válságra nem, alacsonyabb növekedésre viszont számítanak: a márciusi 2,4 százalékról 2,1 százalékra módosították bővülési előrejelzésüket az eurózóna gazdaságáról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!