szerző:
hvg.hu

Már a románok is kevésbé korruptnak érzik a saját országukat, mint a magyarok. Szlovákia is elhúzott tőlünk, Csehország tisztasága pedig már-már beláthatatlan távolságban van.

Évről évre egyre korruptabbnak érzik a magyarok az országot. Az Eurostat és a Transparency International most azt mutatta be, hogyan változott a korrupcióérzékelés az elmúlt években, és nagyon nem lehetünk büszkék arra, ami nálunk történik.

©

Még 2012-ben is sokkal rosszabbul állt nálunk a régiónk több országa, utána azonban óriási zuhanásba kezdtünk. Az ábrán is jól látszik: öt év alatt sikerült elérni oda, hogy már a hagyományosan Európa egyik legkorruptabb országának tartott Románia lakói is jobbnak érzik a saját helyzetüket, mint a magyarok. A cseheknél nagyot javult a hangulat, de a szlovákok is kevésbé korruptnak érzik az országukat – igaz, a felmérés 2017-ig tartott, vagyis ezekben a számokban még nincs benne az, hogy idén tavasszal a szlovák kormány megbukott, miután meggyilkoltak egy, a politikai elit olasz maffiakapcsolatai után kutató újságírót.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!