szerző:
hvg.hu

A szerda reggeli minimális erősödés után egyelőre erősödő pályán maradt a forint euróhoz viszonyított árfolyama.

Magyar idő szerint szerda reggel fél 9 után 326,45 forint körül jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon. Szerda reggel fél hétkor az euró 327,16 forinton állt a kedd esti 327,18 forint után.  

A forint hétfőn 330,77-es eurójegyzésen érte el történelmi árfolyammélypontját, ami 6,5 százalékos gyengülés az év eleji 310,52-es eurójegyzéshez képest.

Kedden váratlanul erősödni kezdett a forint. A deviza a keddi napot még a történelmi mélypont közelében kezdte, egy euróért több mint 330,4 forintot kértek, kilenc órától azonban rohamtempóban emelkedett az árfolyam, és 11 óra előtt már a 327,3 forinthoz közelített. Később azonban 328 forint közelébe gyengült vissza. A Portfolio azt írta, hogy a piacon a kamatemelési várakozások kezdtek erősödni, ez állhatott az árfolyammozgás mögött.

Varga Mihály pénzügyminiszter kedd este az InfoRádióban azt mondta: a költségvetést a jelenleginél erősebb forintárfolyammal tervezték, de a nemzeti valuta gyengülése szerinte nem fenyegeti a lakosságot és a költségvetés egyenlegét, az infláció továbbra is 3 százalék alatti és az olaj ára sem kritikus, így nem várható kormányzati beavatkozás. Azt azért hozzátette, hogy a jegybank figyeli a folyamatokat, és indokolt esetben számíthat a kormány segítségére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!