szerző:
hvg.hu

Több százezer nyugdíjas kap havi 100 ezer forintnál kevesebb pénzt, de háromezren még a 25 ezer forintos nyugdíjról is csak álmodhatnak.

Az országban 583 ezer ember kap 50 és 100 ezer forint közötti öregségi nyugdíjat – küldte meg a Magyar Államkincstár az adatokat a Pénzcentrum közérdekű adatigénylésére. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok majdnem harmada kénytelen ekkora összeggel beérni, mivel szinte pontosan kétmillióan kapnak öregségi nyugdíjat Magyarországon.

De vannak, akik még ennél is rosszabbul jártak: 3267 ember 25 ezer forint alatti nyugdíjat kap, 1494-en pedig 25 és 30 ezer forint közötti összeghez jutnak hozzá.

Annak, hogy valaki a 28 500 forintos nyugdíjminimum alatti összeget kap, több oka lehet. Ilyen például az, ha a szolgálati idő a 15 évet ugyan elérte, de 20 évnél rövidebb, vagy ha a nyugdíjba beszámítható jövedelmekből annyira kevés volt, hogy az elmarad a nyugdíjminimumtól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!