szerző:
hvg.hu/MTI

Úgy adtak meg emissziós és fogyasztási adatokat, hogy bizonyos mérési paraméterek, például a sebesség nem voltak a tesztelési követelmények szerint beállítva, így a teszteredmények sem lehettek hitelesek.

Szabálytalan tesztelésen kapta rajta a japán közlekedési minisztérium a Suzuki és a Mazda autógyártókat, valamint a Yamaha motorkerékpár gyárat. A gyártók 2012 óta összesen 6400 járművön végeztek el szabálytalan fogyasztásiérték-vizsgálatot. A közlekedési minisztérium az után kötelezett 23 céget a minőségellenőrzési eljárások felülvizsgálatára, hogy a Nissan és a Subaru autógyárak beismerték: valótlan üzemanyag fogyasztási és emissziós adatokat adtak meg egyes gyártmányaiknál.

A tárca most megállapította, hogy a Mazda és a Yamaha egyes esetekben úgy adott meg emissziós és fogyasztási adatokat, hogy bizonyos mérési paraméterek, például a sebesség nem voltak a tesztelési követelmények szerint beállítva – így a teszteredmények sem lehettek hitelesek. Toshihiro Suzuki, a Suzuki Motor elnöke egy sajtókonferencián azt mondta: komolyan veszik a történteket.

Valótlan adatokat nem adtunk meg ugyan, de ezzel együtt is súlyos problémát jelent, hogy a járművek ilyen nagy számánál végeztük el helytelenül a méréseket.

- fogalmazott. Azt ígérte, személyesen fogja irányítani a hasonló esetek megelőzésére szolgáló intézkedések kidolgozását. A vállalat elnöke szerint az alkalmazottak hiányos képzése és a vezetők személyes ellenőrzéseinek elmaradása vezetett a szabálytalan mérésekhez.

A Suzuki, a Mazda és a Yamaha bejelentették, hogy lépéseket tesznek annak érdekében, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő. Többek között olyan készülékeket szereznek be, amelyek nem engedik, hogy a személyzet változtasson a paramétereken.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!