Németh András
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy átlagos családi ház energetikai korszerűsítése 3-4 millió forintba is kerülhet, ám a beruházás egy évtized alatt megtérül, az otthon pedig azonnal élhetőbbé válik.

Nincs az a kormányzati rezsicsökkentés, amelynél ne lenne jobb üzlet az energetikai korszerűsítés: a rezsi kétharmadát, sőt akár háromnegyedét is meg lehet spórolni felújítással, így – évi félmillió forint körüli rezsivel számolva – akár 8-10 év alatt meg is térülhet a többmilliós kiadás. Ráadásul a korszerűsítés a házak és lakások piaci értékét akár 25-30 százalékkal is felviszi.

Az energetikai korszerűsítés költségei – a szigetelés, a fűtés és a hűtés modernizálása, illetve a nyílászárók cseréje – akár csökkenthetők is, ha a beruházást és a munkafolyamatokat előre megtervezik, valamint a munkálatokat nem a csúcsidőszakra ütemezik, például nem a nyár elejére a légkondicionáló megvásárlását és beszerelését.

Passzív ház. tetőszigetelése. A vastagabb jobb
©

A felújítás legfontosabb eleme a szigetelés, illetve a nyílászárók cseréje: a klímaberendezések hatékonyságát akár negyven százalékkal is megemelheti a falak megfelelő szigetelése. Ahogy egyre forróbbá válnak a nyarak, úgy nő az ideálisnak tartott szigetelési vastagság is: korábban a szakemberek elégségesnek tartották a tíz centimétert, újabban már inkább a 15 centiméteres vastagságot tartják kielégítőnek a legalább 30 centiméteres külső falakon.

Az is fontos, hogy csupán a teljes korszerűsítésnek van igazán értelme: csak akkor érhető el valódi hatékonyságnövekedés, ha a lábazatot és a tetőt sem hagyják ki az átalakításból. Átlagos méretű lakóház esetében a külső falak utólagos szigetelése a felhasznált anyagtól függően 1-1,5 millió forintba kerül; ennek során az iparosok általában polisztirollal vagy kőzetgyapottal vonják be a falakat.

A tetőterekben jelenleg leginkább üveg-, illetve kőzetgyapottal dolgoznak, ám az épületek szigetelésével foglalkozó Kerti Gábor, a homlokzatihoszigeteles.hu nevű honlap tulajdonosa szerint hamarosan a géppel befújt purhab lesz a legnépszerűbb megoldás: ez az anyag öntartó, s egy évtized múlva is megőrzi hőszigetelő képességét. Bár kétszer annyiba – négyzetméterenként 4000 forintba – kerül, mint a hagyományos szigetelőanyagok, a minőségi különbség miatt megéri a drágább anyagot használni. A korszerűsítés után viszont nagyobb figyelmet kell fordítani a rendszeres szellőztetésre: a penészesedést okozó pára ugyanis már nem fog a rosszul szigetelő ablakkereteken, illetve az ajtók alatt a szabadba jutni.

A gépészeti elemek korszerűsítése is fontos feladat, a geotermikus fűtéssel 30-35 százalékos, a kondenzációs kazánnal 10-15 százalékos fűtésszámla-csökkenés érhető el. A hatékonyságot az okostermosztátok telepítésével lehet növelni: jelentősen csökkennek a kiadások, ha a hűtés és a fűtés helyiségenként szabályozható. Az otthonok kiokosítása egyébként mindenképpen további megtakarítást eredményez: a nap mozgásához idomuló árnyékolóknak és redőnyöknek köszönhetően látványosan csökkenhetnek a hűtési költségek.

A lakás és családi ház energetikai korszerűsítésének másik pozitív hozadéka az, hogy jelentősen megnő az ingatlan piaci értéke. A statisztikák szerint a felújított budapesti panellakások 391 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagára 15 százalékkal magasabb, mint a felújítandóké, s a különbség még nagyobb a téglából épült lakásoknál: az ott mért 611 ezer forintos négyzetméterár átlagosan 30 százalékkal magasabb, mint a modernizálás előttieké. Az ingatlan.com internetes ingatlanközvetítő oldalon közzétett adatok szerint a vásárlók a magasabb ár ellenére is sokkal nagyobb arányban választják a modernizált otthonokat: 25-35 százalékkal többen keresnek felújított otthont, mint felújítandót.

Energetikai szempontból mindenképpen a passzívházak számítanak a legjobb megoldásnak. Ezek olyan épületek, amelyek hatékonyan és jelentős gépészeti közreműködés nélkül hasznosítják a környezetükben lévő hőenergiát. A szakemberek szerint a passzívház fűtésienergia-igényének egyik harmadát a nyílászárókon át érkező napenergia, a másikat a bent tartózkodó személyek és a használati berendezések hőleadása, a harmadikat pedig a fűtési rendszer adja. Ez azt jelenti, hogy egy passzívház fűtésienergia-igénye körülbelül tizede egy hasonló méretű, hagyományos épületének. Bár a passzívházak építési költsége több, mint a hagyományosaké, a sokkal alacsonyabb üzemeltetési költségeknek köszönhetően 15-20 év alatt megtérül a befektetés.

A korszerűsítést megkönnyíti, hogy a lakás-takarékpénztári megtakarítási konstrukciók révén mindenki számára elérhetővé válik a betett összeg harminc százalékának, legfeljebb évi 72 ezer forint állami támogatásnak az igénybevétele. S megjelentek azok az ajánlatok is, amelyek a napelemtáblákat hozzák elérhető közelségbe: több bank, illetve áramszolgáltató ajánl kamatmentes hitelt a fotovoltaikus villamosenergia-termelő rendszerek megvásárlásához és felszereléséhez.

©

A napelemtáblákkal általában teljes egészében kiváltható a villanyszámla, sőt akár pénzt is lehet keresni a többletenergia visszatáplálásával hálózati rendszerbe (igaz, az így keletkezett jövedelem után adózni kell). A legkorszerűbb rendszerekben már a félárnyékban lévő táblák is elegendő energiát termelnek az épület – vagy akár az elektromos autó töltéséhez szükséges – villamosenergia-igény kielégítéséhez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!