Gazdaság

Vesztésre állunk az adóversenyben

Miközben Magyarország lemaradni látszik a közép-európai országok között folyó adóversenyben, Európa az adóemelés irányába hajtaná. Az eladósodott kormányzatnak pedig nincs hová lépnie, ha bárkit bármire ösztönözni akar.

Gazdaság

Légicsaták a fapadosok repülőtéri kedvezményei miatt

Nem veszélyezteti a Magyarországra repülő alacsony tarifájú légitársaságok működését az Európai Bizottság precedensértékűnek tekintett határozata, amelyben a fapados cégeknek nyújtott állami támogatások ellen foglalt állást - közölték a hvg.hu-val a légitársaságok képviselői.

Gazdaság

A regisztrációs adó ügyében az Országgyűlés dönthet

Nem született megállapodás kedden a Pénzügyminisztérium (PM) és a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete (MGOE) között a regisztrációs adó ügyében, mivel a döntés az Országgyűlés hatáskörébe tartozik - közölte szerdán a tárca.

Gazdaság

Felpörög a konjunktúramotor az EU-csatlakozó országokban

A kelet- és közép-európai EU-csatlakozó országok jól állták a tavalyi év gazdasági megpróbáltatásait, a második félévtől újra növekedtek a beruházások - állapította meg a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) szerdai konjunktúrajelentésében.

Gazdaság

Banki elemzések miatt esett a forint

A keddi záráskor 265,30 forinton jegyezték az eurót, ami kis forinterősödést mutat a reggeli 266,30 forintos árfolyamhoz képest, de a nap folyamán a 266,70 forintot is elérte az árfolyam. A pesszimizmust ezúttal a bankok elemzései táplálták.

Gazdaság

Precedensértékű EU-döntés a fapados légitársaságok ellen

A "fapados" légitársaságok működési módját közvetlenül - és valószínűleg hátrányosan - érintő döntést hozott az Európai Bizottság kedden, amikor törvénytelennek minősítette az ír Ryanairnek Belgiumban nyújtott állami támogatások egy részét, és azok visszafizetésére kötelezte a vállalatot. A cég az Európai Bíróságon fellebbez.

Gazdaság

Reuters: további 75 milliárdos költségvetési megszorítás kell

A már bejelentett 120 milliárd forint költségvetési megtakarításon túl további 75 milliárd forint szigorítást tartanak szükségesnek a Reuters felmérése szerint a Magyarországgal foglalkozó makrogazdasági elemzők ahhoz, hogy teljesüljön a kormány új költségvetési hiány-célja.

Gazdaság

Profit figyelmeztetést adott ki a Pannonplast

A Pannonplast Műanyagipari Rt. 2003. évi konszolidált nettó vesztesége várhatóan megközelíti az 1,5 milliárd forintot - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.

Gazdaság

Óriáshitelt vesz fel az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) 250 millió eurós szindikált hitel felvételéről folytat tárgyalásokat – erősítette meg a hvg.hu értesüléseit László Boglár, az MFB szóvivője. A pénzt technológiai és agrárhitelek finanszírozására fordítja a bank.

Gazdaság

Járai szerint még lehetséges a korai euróövezeti belépés

A jegybank elnöke szerint Magyarországnak még mindig van esélye, hogy az euróövezeti tagság előszobájába, az ERM-2 rendszerbe hamar belépjen, de a majdani árfolyamsávból fakadó problémák megelőzése érdekében a költségvetési kiadásokat le kell faragni.

Gazdaság

Az új amerikai büdzsé csökkenti a rekorddeficitet

George W. Bush elnök a terrorizmus elleni háború költségeivel és a 2001-ben kezdődött és két évig tartó recesszióval magyarázza Amerika eddigi legnagyobb, 521 milliárd dolláros költségvetési hiányát, amelyet az elnök által hétfőn a kongresszusnak benyújtott 2005-ös büdzsé 364 milliárdra csökkent.

Gazdaság

A Kométa húsipari cég megint nem exportálhat

Három hónapon belül másodszor vonták meg az exportjogot a húsipari vállalat kaposvári feldolgozó üzemétől. A tulajdonos számottevő veszteségről panaszkodik, a minisztérium viszont a higiéniai hiányosságokat rója fel a cégnek - tudta meg a hvg.hu.

A címlapról ajánljuk