MTI Világ

Svédország bezárta egyetlen atomreaktorát

A Barsebäck erőmű most kiiktatott 2. blokkja eddig a svéd villamosenergia-szükséglet 3,75 százalékát elégítette ki, mostantól a svéd nukleáris iparnak összesen 10 működő reaktora maradt három erőműben.

MTI Gazdaság

EU: továbbra is majd 9 százalékos a munkanélküliség

Az eurózónában, és az Európai Unió egészében a munkanélküliek aránya áprilisban 8,9 százalékos volt, az előző hónap és a múlt év azonos időszakának szintjén állt - derül ki az Eurostat, az Európai Unió statisztikai ügynökségének jelentéséből.

MTI Gazdaság

A Stadler nyert a megismételt MÁV-tenderen

A svájci Stadler nyerte a MÁV Rt. 30+30 villamos motorvonat beszerzésére kiírt közbeszerzési pályázatát. A másik pályázó, a Bombardier cég ajánlatát érvénytelennek minősítették a közbeszerzési törvény alapján.

MTI Itthon

Első fokon az állam nyert a Postabank-perben

Az állam nem jogerősen pert nyert az egyik könyvvizsgáló ellen a százmilliárdos nagyságrendű Postabank-perben. Az eljárás évek óta zárt ajtók mögött folyt, a keddi ítélethirdetés azonban nyilvános volt.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Tovább esett a forint, csúcson a dollár

A forint szerda reggel tovább esett a bankközi devizapiacon, míg a dollár új csúcsok felé tört. A forintot - amely az elemzők szerint tovább gyengülhet - elsősorban nemzetközi piaci hatások mozgatják. Járai Zsigmond, a jegybank elnöke szerint az EU viharai is elbizonytalanították a befektetőket.

Gazdaság

Kétszeresen is rosszul járnak az evások

Kétszeresen is rosszul járnak az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) alanyai, ha a kormány, majd a parlament is áldását adja a minden adónemet érintő 21 százalékos adókulcsra.

MTI Gazdaság

Moody's: a francia "nem" Amerika malmára hajtja a vizet

Az európai uniós alkotmányra kimondott francia "non" egyben az amerikai gazdaságra mondott "oui", írta a Moody's Investors Service, amely szerint a francia népszavazás eredménye minden korábbi dollár-euró árfolyam-előrejelzést érvénytelenített.

Gazdaság

Harc az orosz energiaiparban

Levette a napirendről az orosz kormány a Gazprom és a Rosznyefty egybeolvasztásának a tervét, és inkább készpénzért vásárolja meg azt a részvénycsomagot, amellyel a gázipari monopólium többségi állami tulajdonba kerül. Az eladásból származó pénzt a Gazprom feltehetően a Szibnyefty felvásárlására fordítja.

Gazdaság

Kockázatra vetve

Immár magánszemélyek is a saját bőrükön érzik a hazainál alacsonyabb kamatok miatt eddig rendkívül vonzó devizahitelek kockázatát, mivel a forint két és fél hónapja tartó gyengülése a törlesztőrészletek növekedésével jár. Az okokat tárja fel alábbi cikkében a Magyar Nemzeti Bank elemzője.

Gazdaság

Megtámadott közbeszerzési pályázatok

Nem bízták a véletlenre a megrendelők a 6 milliárd forintos velencei-tavi szennyvízcsatorna-beruházás pályázatát - legalábbis a bírálóbizottság a nyertesen kívül minden más ajánlatot érvénytelennek ítélt, holott a győztesnél 800 millió forinttal olcsóbban is akadt volna vállalkozó.

Gazdaság

Törvény az áramfogyasztókról

A kormány szeretne a számlájukat megfizetni képtelen áramfogyasztók kedvében járni, csak még nem tudja, hogyan. Megoldás lehetne, ha a rászorultak körében kártyával működő árammérőket vezetnének be. Ehhez azonban definiálni kellene az érintettek körét, és finanszírozni a műszerek felszerelését.

Gazdaság

Mesterkedések

Lökést adott a lakásbiztosításoknak a bankok építésikölcsön-offenzívája, az új piaci lehetőségekre a biztosítók új termékekkel válaszoltak.

MTI Gazdaság

A kormány szerint tartható a tervezett GDP-növekedés

A kormány biztatónak ítéli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentését, miszerint az ez évre tervezett 3,5-4 százalékos GDP-növekedés tartható lesz. A Fidesz szerint az adatok éppen az ellenkezőjét bizonyítják.

MTI Gazdaság

BÉT: magas forgalom mellett is stagnálás

A részvénypiac forgalma magas, összesen 16,091 milliárd forint volt. A vezető részvények közül a Mol gyengült, a Richter, az OTP és a Magyar Telekom (Matáv) erősödött a hétfői záráshoz viszonyítva.

MTI Gazdaság

Kártérítés jár az Andor utcai ingatlantulajdonosoknak

A Fővárosi Bíróság jogerősen kimondta, hogy kártérítés jár az Andor utcai ingatlanok tulajdonosainak a megnövekedett forgalom okozta értékcsökkenés miatt. A főváros a 300-400 ingatlantulajdonosnak akár 5-6 milliárd forint kártérítést is kifizethet.

MTI Gazdaság

Felügyeleti intés az OTP-nek

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felszólította az OTP Bankot arra, hogy a jövőben maradéktalanul teljesítse rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét.

MTI Gazdaság

Májusban romlott az üzleti bizalom

Az euróövezet tagországaiban idén májusban már az ötödik egymást követő hónapban romlott az üzleti bizalmi mutató: mínusz 0,37 pontra csökkent az áprilisi mínusz 0,28 pontról - tette közzé kedden az Európai Bizottság.

hvg.hu Gazdaság

Versenytársa happolta el a Vodafone nevét

A Vodafone, a romániai Connex mobilszolgáltató új tulajdonosa egyelőre nem vezetheti be a romániai piacra a Vodafone márkanevet, mert azt a rivális mobiltársaság, a Telemobil már 1995-ben bejegyeztette. A tét egy nemzetközi márkanév, 2,5 milliárd dollár és egy a jól bevált marketingeszköz, a piros szín.


A címlapról ajánljuk