Addig örüljünk, amíg harmadáron kapnak nálunk jó szakembert a multik
Gazdaság

Addig örüljünk, amíg harmadáron kapnak nálunk jó szakembert a multik

Miért zavarja a külföldi befektetőket, hogy Magyarországon szinte eltűnt a munkanélküliség? Mit tartanak vonzónak Magyarországon, és mitől fogják a fejüket? Sánta Miklóssal, az EY New York-i központjában dolgozó adópartnerével arról beszélgettünk, mivel lehet idevonzani a magyar gazdaságot mozgató multikat.

Gazdaság

Versenyhivatali büntetések: mennyit ér a fogyasztó?

Összesen 360 millió forintos, rekordnagyságú bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a két legnagyobb hazai mobilszolgáltató cégre a piaci verseny torzítása miatt. A versenyhivatal által kirótt büntetések évről évre nagyobb értékre rúgnak, de a megbüntetett cégek a bírságok felét sem fizetik ki végül a hatóságnak, vagy könnyedén lenyelik a kiadást. Kell-e ezek után szigorítani a piaci verseny tisztasága, illetve a fogyasztók védelme érdekében kirótt bírságok behajtását?

Gazdaság

Az Arago kezében a Forrás Rt. 30 százaléka

Az Arago Befektetési Holding Rt. a szavazatok 30,43 százalékát szerezte meg a kárpótlási jegyek bevonására létrehozott, állami tulajdonban lévő Forrás Rt.-ben – jelentette be a befektetési társaság szerdán.

Gazdaság

Brüsszeli igen a BertelsmannSpringer eladására

Az Európai Unió bizottsága kedden jóváhagyta, hogy a brit Cinven és Candover befektetési cégek konzorciuma megvegye a német Bertelsmann médiavállalat tudományos és szakmai kiadóvállalatát, a BertelsmannSpringert. Ehhez el kell adni a jelenleg a BertelsmannSpringerhez tartozó Groupe Impact Médicine francia szakkiadót - áll a bizottság állásfoglalásában.

Gazdaság

MOL-INA: október közepéig lezárul a tranzakció

Szeptember végéig, legkésőbb október derekáig lezajlik MOL Rt. 25%-os részvényvásárlása az INA horvát állami kőolaj- és földgázipari vállalatban - közölte egy napilapnak Tomislav Dragicevic, az INA igazgatóságának elnöke.

Gazdaság

Nyomozás indult az orosz államadósság ügyében

Számviteli rend megsértésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen az Országos Rendőr-főkapitányság Pénzügyi Nyomozó Igazgatósága a Magyarországgal szemben fennálló orosz államadósság lebontása során elkövetett visszaélések ügyében. A rendőrség 76 millió dollár nyomát keresi a könyvelésben.

Gazdaság

Még 150 millió euró hitelt vesz fel a Mol

Újabb, ezúttal 150 millió eurós hitel felvételéről írt alá szerződést a Mol Rt. hétfőn az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD). A megállapodás hét éves futamidőre szól és a korábban bejelentett rekordösszegű, 750 millió euróra tervezett finanszírozási csomag utolsó része.

Gazdaság

Tízmilliárdot vonna el az idegenforgalomtól az áfakulcs-változtatás

A forgalmiadó-kulcsok tervezett módosítása az előzetes számítások szerint több mint tízmilliárd forintot von el jövőre a szállodáktól, éttermektől és a közétkeztetésből - közölte négy idegenforgalmi érdekvédelmi szervezet hétfőn a Turisztikai Államtitkárságnak megküldött levelében.

Gazdaság

Európai Bizottság: az erős euró árt a versenyképességnek

Az euró erősödése 3,5 százalékkal csökkentette az euró övezet iparának versenyképességét a második negyedévben - áll az Európai Bizottság pénteken megjelent jelentésében. A termelők költségalapú versenyképessége is 14 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Gazdaság

Bankközi piac: erősödött a forint

Az elmúlt napok ingadozásai után erősödött a forint árfolyama péntek reggelre a bankközi piacon. Az eurót 264,40/65 forinton jegyezték, míg csütörtök délután 265,55/65 forint volt az árfolyama.

Gazdaság

OTP: bolgár versenyhivatali engedély a DSK-tranzakcióra

A bolgár versenyhivatal csütörtökön engedélyezte az OTP Bank Rt. tulajdonszerzését a DSK Bankban, Bulgária második legnagyobb kereskedelmi bankjában. Az OTP-nek már csak a bolgár bankfelügyelet engedélye hiányzik a DSK-tranzakció tényleges elindításához.

Gazdaság

Az APEH fokozza hatékonyságát

Az APEH mintegy 40 milliárd forint plusz bevétel elérését tűzte ki a jövő évre; mindezt hatékonyságának növelésével, belső szervezési ésszerűsítésekkel, a működési feltételek javításával, az informatikai rendszer fejlesztésével, több és pontosabb vizsgálat elvégzésével, vagy éppen az adóbevételek gyorsabb beszedésével tudja elősegíteni - nyilatkozta Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke csütörtökön.

Gazdaság

A Fotex 170 milliót utalt át az FTC-nek

Az esedékes 600 millió forintos vételár-részlet helyett csak 170 millió forintot utalt át hétfőn a Fotex Rt. a Ferencvárosi Torna Clubnak (FTC). Az összeget a klubnál a lejárt APEH-tartozás kiegyenlítésére fordítják – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Várszegi Gábor, a Fotex fő tulajdonosa és elnöke.

Gazdaság

Smart Hungary: 13 cégnek 1,2 milliárd forint támogatás

A befektetés-ösztönző Smart Hungary program első pályázatán 13 hazai cég összesen 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el - jelentette be Gaál Gyula, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára.

Gazdaság

Versenyhivatal: 40 milliós bírság a UPC-nek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 millió forintra bírságolta a UPC Magyarország Kft.-t és 8,5 millióra az Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft.-t (EMKK) gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt – jelentette be a GVH szerdán.

Gazdaság

Adják a bankot

Az idei év privatizációs sikertörténetének ígérkező Postabank-eladás beválthatja a kormány reményeit, miután a magánosítás első fordulóján túljutott öt kérő a hírek szerint akár rekordösszeget is ajánlhat a pénzintézetért. Elemzők szerint a két másik eladásra váró állami bank, a Konzumbank Rt. és a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) is nagy érdeklődésre számíthat a befektetők részéről. De mi lehet a korábban több százmilliárd forintnyi közpénzből talpra állított bankok privatizációjának végső haszna?

A címlapról ajánljuk