eurohirek.hu Gazdaság

Megfúrhatják a tőzsdefúziót

A Deutsche Börse igazgatóságát immár szinte minden irányból támadják a London Stock Exchange (LSE) felvásárlására irányuló törekvése miatt. Az egyik befektetői alap rendkívüli közgyűlés összehívását követeli.

eurohirek.hu Gazdaság

Mire számíthatnak a túlköltekező EU-tagállamok?

"Nem létezik olyasmi, hogy jó költségvetési hiány" - mondta az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg miniszterelnöke, Jean-Claude Juncker. A politkus visszautasította annak lehetőségét, hogy egyes költségvetési tételeket ne vegyenek figyelembe a költségvetési hiány megállapításakor.

MTI Gazdaság

A Jukosz után a Gazprom is adócsapdába került

A legnagyobb orosz olajtársaság, a Jukosz és a második számú orosz mobilszolgáltató, a Vimpelcom után a világ legnagyobb gáztársasága, a Gazprom is fölkerült az orosz kormány adóüldözötteinek listájára.

Gazdaság

Hungarikum a kínai piacon

Márkaboltot nyitott a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. a 12 millió lakosú kínai Shanghajban - közölte a cég marketing menedzsere.

Gazdaság

Kamatemelésre kényszerül az MNB?

A 2006-os választások miatt a költségvetési konszolidáció folyamata tovább késlekedhet - írja a Morgan Stanley elemzője. A problémák miatt a bankház szerint jelentős esélye van annak, hogy a jegybank a második félévben a forint védelmében 100 bázispontos kamatemelésre kényszerül.

MTI Gazdaság

A Julius Baer felvásárlásra alkalmassá válik

A svájci Julius Baer bankház, a legnagyobb független svájci vagyonkezelő hétfőn bejelentette, hogy egységesíti részvényeit. A törzsrészvényeket megszüntetik, helyettük egyenként öt névre szóló részvényt adnak ki, és ezentúl minden részvény egy szavazatot ér.

MTI Gazdaság

Véget ér a DVD-k diadalmenete

A korábbi években meredeken emelkedő DVD-bevételek növekedése tavaly lelassult: a 2003-as 30 százalékkal szemben csak 8,5 százalékos volt a 2004-es bővülés. A 24,1 milliárd dolláros USA-piac lassan telítődik, ráadásul egyre nagyobb a kalózkodás jelentette fenyegetés is – írja a Financial Times Deutschland.

Gazdaság

Közel 900 dolgozót bocsát el a Flextronics

Az elsősorban mobiltelefonokat gyártó zalaegerszegi üzemében mintegy 900 bérelt és saját állományában lévő dolgozójától válik meg a Flextronics Magyarország Kft. A Zalakerámia Rt. már korábban bejelentette, hogy 270 munkahelyet szüntet meg.

hvg.hu Gazdaság

Ismét változik az adórendszer

Komoly változtatásokat tervez a jövő évi adó- és járulékrendszerben a Pénzügyminisztérium (PM), a tárca már meg is kezdte az egyeztetéseket az üzleti szféra képviselőivel és a tanácsadókkal.

MTI Gazdaság

KSH: 7,9 százalékkal nőt az ipari termelés

Az ipari termelés 2004 novemberében 10,6 százalékkal, míg munkanaphatástól megtisztítva 7,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Schröder: a stabilitási paktum reformra szorul

Gerhard Schröder német kancellár az európai stabilitási és növekedési paktum átfogó reformját sürgette, és leszögezte: a helyes pénzügypolitikát, amely a stabilitást és a növekedést egyformán segíti, nem szabad egyedül azon lemérni, hogy az adott ország átlépi-e vagy nem a háromszázalékos deficitküszöböt.

MTI Gazdaság

Jó éve volt az európai vállalati szektornak

Négy éve nem tapasztalt jó éve volt 2004-ben az európai vállalati szektornak; a bankszférán kívül a távközlési ágazat teljesített a legjobban, amit jelez például a Deutsche Telekomnak, a Matáv stratégiai befektetőjének kétszeri felminősítése is - áll a Moody's Investors Service Londonban közzétett éves összesítésében.

hvg.hu Gazdaság

2005 a lakáspolitika éve lesz?

Az eredetileg csupán a fiatalok otthonteremtését segítő kezdeményezéseket az év végéig újabb társadalmi rétegekhez kapcsolódó programokkal egészítették ki - nyugtatja a kedélyeket az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) vezetősége.

MTI Gazdaság

Nem szankcionálhat az EU a magyar hiány miatt

Nem biztos, hogy az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei jövő heti brüsszeli ülésükön követik az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó ajánlását, hogy folytatni kell az államháztartási hiány miatt tavaly megkezdett eljárást - derült ki EU-elnökségi közlésekből pénteken.

Gazdaság

Újabb magyar márka tűnik el

Hamarosan eltűnik a Skála áruházak neve a magyar piacról: a divatház üzleteinek többségét állítólag kínai befektetõk veszik át. A Corvint kínai kereskedő működteti tovább, míg a budai Skálát előbb-utóbb lebontják.

eurohirek.hu Gazdaság

Óvodás lett az euró

Három évvel az egységes európai pénznem bevezetése után már nem gondolnak országuk régi nemzeti valutájára az euróövezet polgárai, és úgy vélik, hogy az euró általában a fogyasztók előnyére válik.

MTI Gazdaság

Dagad a mellékjövedelem-botrány Németországban

Tegyék nyilvánossá a politikusok vállalatoktól húzott mellékjövedelmeit – követelte egy pénteki lapinterjúban a német értékpapír-tulajdonosok védegyletének vezetője. Ulrich Hocker szerint mindenekelőtt a politikának lenne a feladata az átláthatóság biztosítása.


A címlapról ajánljuk