Gazdaság

Csőddel fenyeget az EU-csatlakozás?

Egymást érik a szigorú figyelmeztetések, hogy a Magyarországnak, Lengyelországnak és Csehországnak sürgősen rendbe kell tennie költségvetését, különben az EU-csatlakozás kezdeti költségei csődbe viszik. A reform országok közül éltanulóvá most az egykori szegény rokon Szlovákia lépett elő.

Gazdaság

Zűrzavar az inflációs cél körül

Ha csúszik az euró bevezetése, akkor változhat a jegybank 2005 végére kitűzött négyszázalékos inflációs célja is – mondta Sándor György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója Londonban, az új, tízéves futamú, egymilliárd eurós kötvény bemutatóján.

Gazdaság

Állami-privát beruházások - a közös kockázat kockázata

A költségvetési deficit lefaragását célzó kormány egyre több infrastruktúrális fejlesztésbe vonna be magántőkét a Public Private Partnership (PPP) konstrukción keresztül. A külföldön sikeres megoldás azonban az évek óta folyó előkészítés ellenére itthon még kockázatos lehet.

Gazdaság

A Sanofi óriási ellenséges felvásárlásra készül

A Sanofi-Synthélabo francia gyógyszergyár fő tulajdonosa, a kozmetikai multi L’Oreal csoport újabb gyógyszergyárat szemelt ki magának. A Sanofi riválisát, az Aventist akarja ellenséges felvásárlás révén megszerezni – írja a Financial Times.

Gazdaság

Euródrágulás miatt kamatcsökkentés?

Az euró további erőteljes drágulása miatt hamarosan sor kerülhet az irányadó kamat csökkentésre – mondta Jean-Pierrre Cotis, az OECD vezető közgazdásza csütörtökön a davosi Világgazdasági fórumon.

Gazdaság

Erősödött a forint

A bankközi pénzpiacon csütörtökön délután 262,40/60 forinton kereskedtek az euróval, több mint egy forinttal alacsonyabb árfolyamon a szerdán jegyzett 263,70/264,00 forintos kurzusnál.

Gazdaság

Óriási létszámleépítést tervez az Eastman Kodak

Az Eastman Kodak fotóipari vállalat tizenötezer alkalmazottjától válik meg a következő három évben – közölte a BBC. A lépésre azután kerül sor, hogy a társaság bevételei erősen visszaestek a tavalyi év utolsó negyedévében.

Gazdaság

Nő az OECD országokba bevándorló munkavállalók száma

Magyarország a huszadik azon a listán, amely az ezer főre jutó bevándorlók számát rögzíti - állítja az OECD jelentése. A világ fejlett országaiban munkát vállaló külföldiek száma nő, míg a menekülőké csökken. A magasan képzett munkaerő főleg az IT-szektorba áramlik.

Gazdaság

Megduplázza magyarországi termelését a Nokia

A legnagyobb hazai exportőrré léphet elő a finn Nokia mobiltelefon-gyártó, miután tervei szerint megduplázza hazai termelését – jelentette a Népszabadság csütörtökön. A Nokia kivitele az 1200 milliárd forintot is elérheti a bővítés után.

Gazdaság

Erősödött a forint

Szerdán délután 263,70/264,00 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, csaknem 2,50 forinttal gyengébben a kedden délutáni 265,30/50 forintos kurzusnál.

A címlapról ajánljuk