Gazdaság

Polgárháború miatt csúcson a kakaó ára

Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaótermelője, s az elmúlt napok fegyveres zavargásai miatt veszélybe kerülhet az ellátás az értékes alapanyagból - egekbe szökött a kakaó ára.

Gazdaság

Megmozdult az állóvíz a kulturális lappiacon

Ha nem mutatják fel önrészként a kért támogatás harminc százalékát, jövőre nem kaphatnak pénzt azok a kulturális folyóiratok, amelyek a Nemzeti Kulturális Alapprogramhoz (NKA) fordulnak. Forradalminak is nevezhető változások történtek a hazai kultúrafinanszírozásban: a piacorientált szempontok véget vethetnek a "kijárásos" időknek.

Gazdaság

Szarvasgomba kilója nyolcmillióért

Egy valamivel több mint egykilós fehér szarvasgomba közel nyolcmillió forintos áron kelt el az olasz Piemonte tartományban, a Grinzane Cavour kastélyban rendezett a hétvégén a kapitális gombák hagyományos árverésén. A boldog nyertes egy 89 éves New York-i vendéglős.

Gazdaság

A francia magazinkiadónak megéri

A világ legnagyobb magazinkiadója, a francia Lagardere az első kilenc hónapban 7,1 százalékkal 6,31 milliárd euróra növelte forgalmát a médiarészlegben a tavalyi első kilenc havi 5,89 milliárdhoz képest.

Gazdaság

Tovább nőtt a Mitsubishi Motors vesztesége

A hazai és az észak-amerikai értékesítés csökkenése miatt a japán Mitsubishi Motors Corp. autógyár az első üzleti félévében 146,16 milliárd jenes adó utáni veszteséget könyvelhetett el.

Gazdaság

Az Északi-sarkról érkezhet a vízözön

A globális felmelegedés miatt az Északi-sark jégpáncélja kétszer gyorsabban olvad, mint a Föld egyéb jéggel és hóval borított területei, és ez beláthatatlan következményekkel járhat bolygónkra - állapítja meg egy a napokban megjelent kutatás.

Gazdaság

KSH: gyorsul az ipari termelés növekedése

Gyorsult az ipari termelés az idén szeptemberben, az előzetes, szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazított adatok szerint 2,3 százalékkal nőtt, az előző havi 6,7 százalékkal emelkedett a tavaly szeptemberi szinthez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gazdaság

Árverési rekordok a Sothebynál

Eladási rekordot ért el csütörtök este New Yorkban a Sotheby cég árverésén Paul Gauguin és Amedeo Modigliani egy-egy festménye. Soha ennyi pénzt nem adtak még egyikük festményéért sem.

Gazdaság

Rendesen esik az olaj ára

A spekuláció mellett befolyásolhatta az árakat az e heti amerikai elnökválasztások kimenetele, az USA stratégiai olajtartalékának változása, illetve az is, hogy Jasszer Arafat már nincs befolyással a közel-keleti politikai színpadra.

Gazdaság

Coca-Cola: a környezetbarát rovarirtó szer

Az indiai földművesek gyapotültetvényeik védelmére használják a Coca-Colát. Állításuk szerint az üdítőitalnak olcsósága mellett számtalan más előnye van, nem árt a bőrnek és nem kell hígítani.


A címlapról ajánljuk