Kovács Andrea (hvg.hu) Világ

Korlátlan magyar üzletnyitás?

A szolgáltatáspiac felszabadítása versenyképesebbé és egységesebbé tehetné az Európai Uniót. Előnyeit magyar cégek is élveznék: bármely tagországban nagyrészt a magyar törvényeknek megfelelően működhetnének. Németország és Franciaország azonban egyelőre elutasítja a tervet. Kedden és szerdán erről is tárgyalnak az EU vezetői Brüsszelben.

Gazdaság

Kétezres leépítés az alumíniumiparban

Kétezer munkahelyét szünteti meg egy év leforgása alatt az amerikai Alcoa alumíniumipari óriásvállalat. Kedden jelentették be azt is, hogy eladja egyik norvég érdekeltségét.

hvg.hu Gazdaság

Egyetlen részvénnyel folytatják a Heineken-háborút

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) nem fogja el a 17 200 forintos ajánlatot, 1 db Brau-részvényét továbbra is megtartja, és folytatja a háborút. A Tebész felkészült továbbá egy törvénysértőnek minősülő kiszorítási kísérlet megakadályozására is.

hvg.hu Gazdaság

Hazai bérkörkép: hol keresnek a legkevesebbet?

Helyenként a 20 százalékot is meghaladó különbségek mutatkoznak a fővárosi és az ország más tájain egyazon munkakörben dolgozók jövedelmei között - állítja egy friss felmérés. A különbségek okai között sorolják fel, hogy a jobban fizető külföldi cégek hangsúlyosabban képviselik magukat a fővárosban és az ország nyugati felén, és hogy a munkavállalók mobilitása még mindig nagyon alacsony.

MTI Gazdaság

Varga Mihály: egyetlen maastrichti kritériumnak sem felelünk meg

A Fidesz szerint az Európai Unió pénzügyminisztereinek döntése nem ad felhatalmazást a kormánynak a választások előtti szabad költekezésre, ugyanakkor a további eladósodás megállítására ösztönöz - mondta keddi sajtótájékoztatóján Varga Mihály, a párt gazdasági kabinetjének vezetője.

MTI Gazdaság

Tőkekivonás miatt csökkent a közép-európai devizák árfolyama

A befektetők folytatják a közép-európai és más feljövőben lévő piacokon elhelyezett tőke kivonását a várt amerikai kamatemelés előtt. Csaknem egy százalékot vesztett a cseh korona, tovább esett a szlovák korona is, a forint pedig a legnagyobb vesztesek között lehet majd.

MTI Gazdaság

Egymilliárdos online jegybevételt ért el a Malév

Idén az első két és fél hónapban a Malév internetes portálján csaknem egymilliárd forint volt az online jegyértékesítés, ez szinte eléri a tavalyi egész évi értékesítés volumenét. A legkedveltebb útirány London, New York, Párizs, Brüsszel és Várna.

MTI Gazdaság

Draskovics: biztonságosabb euróbevezetési menetrend

A stabilitási paktum módosításával Magyarország korábban kikerülhet a túlzott deficiteljárás alól, és a korábbinál biztonságosabbá válik az euróbevezetési menetrend - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter hétfőn sajtóbeszélgetésen Budapesten.

MTI Gazdaság

Demonstrációval fenyegetnek a sertéstartók

Figyelemfelhívó agrárdemonstrációt tart a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalma (Magföm) két héten belül Budapest egyik bevezető útján annak érdekében, hogy a szövetség által elfogadhatatlannak tartott agrármegállapodás több ponttal kiegészüljön.

MTI Gazdaság

Az EU várhatóan jóváhagyja a BÉT megvásárlását

Az Európai Bizottság az EU versenyfelügyelőjének hatáskörében várhatóan jóváhagyja a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) többségének tavalyi tulajdonosváltását - írja a Reuters, brüsszeli információra hivatkozva.

MTI Gazdaság

Leépít nagy-britanniai gyárában a Peugeot-Citroen

A francia PSA Peugeot-Citroen 850 fős munkahelycsökkentést jelentett be hétfőn brit üzemében, a Coventry melletti Rytonban. A cég az intézkedést a kisautópiacon jelentkező erősödő versennyel indokolta, amely az üzemben gyártott Peugeot 206-osok értékesítését is érinti.

Gazdaság

Leminősítették az OTP-t

A múlt heti zuhanást megelőző árfolyam-emelkedésre való tekintettel vételről felhalmozásra minősítette le az Erste elemzője az OTP részvényeit.

Gazdaság

Lazítanak az eurószigoron

Magyarország számára különösen fontos döntést hozott az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsa: a vasárnap éjszakába nyúló brüsszeli ülésen enyhítették a stabilitási és növekedési paktum több követelményét. Magyar javaslatot is elfogadtak: az előírt GDP-arányos hiány mostantól nincs kőbe vésve, meghatározott esetben az eddiginél magasabb is lehet.

MTI Gazdaság

Hitelt vesz fel anyavállalatától a Matáv

A Matáv 28 milliárd forint hitelt vesz fel anyavállalatától, a Deutsche Telekomtól a Telekom Montenegro 51,12 százalékos részesedésének megvásárlásához - közölte a Matáv a Budapesti Értékőzsde honlapján.

MTI Gazdaság

Nyolc százalékkal nőtt az építőipar

Az építőipari termelés volumene 2005 januárjában munkanaptényezővel kiigazítva és a kiigazítatlan adatok szerint egyaránt 7,9 százalékkal nőtt 2004 januárjához képest, szezonálisan és munkanaptényezővel korrigálva 4,2 százalékkal volt magasabb az előző havinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

A következő években is tovább száguldhat a kínai gazdaság

Kína gazdasága várhatóan átlagosan évi nyolc százalékkal bővül a következő, 2006/2010-es ötéves terv időszakában - közölte becslését a kínai kormány gazdasági kutatóközpontja hétfőn. Korábban a kormány célja évi hét százalék volt.

MTI Gazdaság

Könnyedén növelhető az olajkitermelés - véli a szaúdi szakminiszter

A szaúd-arábiai olajminiszter, Ali al-Naimi hétfőn úgy nyilatkozott, hogy országa, az OPEC legnagyobb termelője bármelyik pillanatban növelheti a termelését akár napi 1,5 millió hordóval a mostani, naponta körülbelül 9,5 millió hordóról, mert bőven van tartalék termelőkapacitása.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával