Gazdaság

Ceausescu után Kucsma veszélyezteti a Duna-deltát

A bírálatok ellenére Leonyid Kucsma ukrán elnök néhány nappal ezelőtt felavatta a Duna-delta egyik védett ágában épülő csatorna első szakaszát. Ukrajna célja, hogy önálló vízi szállítási kijáratot nyisson a Dunáról a Fekete-tengerre. Románia ökológiai katasztrófától tartva a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult.

Gazdaság

Nem készül több Philips monitor Szombathelyen

A dolgozók szerdán kézhez kapják felmondásukat, a berendezéseket már csomagolják, a cég székesfehérvári üzemébe szállítják - mondta a gyár igazgatója. A regisztrált munkanélküliek száma a városban 2900 főre emelkedett, ami 5,1 százalékos munkanélküliségi rátát jelent.

Gazdaság

Putyin segít leverni az olajárat

Vlagyimir Putyin elnök a franciáknak és a németeknek megígérte, hogy az orosz kitermelés fokozásával segít letörni az olajárakat. Az ígéret megtette hatását és lenyomta az árakat a nyersolaj-piacokon.

Gazdaság

Optimista nagyvállalatok, szkeptikus kicsik

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra indexe augusztusban 5 százalékponttal 49 százalékra csökkent, a nagyvállalati TOP-100 konjunktúraindex viszont a kedvező kilátásokat mutató 53 százalékon maradt – írja az Ecostat felmérése.

Gazdaság

Vezetékes telefonszolgáltatást indít a UPC

Magyarország vezető kábeltévé szolgáltató cége, a UPC Hungary vezetékes telefonszolgáltatás elindítását tervezi a jövő hónapban. A tarifák az ígéretek szerint a Matáv árainál egyharmaddal alacsonyabbak lesznek.

Gazdaság

A fúrt kutak miatt fogyhat el Földünk vízkészlete

A fúrt kutak Ázsia-szerte népszerűvé váltak, s csővezetékek millióit helyezték el olyan vízhiánnyal küzdő országokban, mint Pakisztán, Vietnam vagy Észak-Kína. A technológia fejlődésével azonban egész országrészek vízháztartása felborulhat.

Gazdaság

Áremelkedéshez és csődökhöz vezethet a termékdíjtörvény módosítása

A kereskedelmi lobbi élésen bírálja a környezetvédelmi termékdíjakról szóló törvény ősszel parlament elé kerülő tervezett módosítását; szerintük a szabályozás áremelkedéshez és kisebb vállalkozások csődjéhez vezethet. A jogszabály alapvetően az egyre növekvő kommunális műanyag hulladék csökkentését célozza.

Gazdaság

Kiírták a harmadik generációs mobiltendert

A Nemzeti Hírközlési Hatóság szerint a 3G mobilkommunikációs szolgáltatásokat várhatóan 2006-tól vehetik majd igénybe a felhasználók. A győztesek nem feltétlenül a három hazai mobilszolgáltató közül kerülnek ki.

Gazdaság

Részvényátalakításra kötelezik a tőzsdei cégeket

A tőkepiaci törvény értelmében idén december 31-ig minden papír formában létező részvényt dematerializálni kell, azaz be kell vonni és meg kell semmisíteni a papírokat. A részvényes jogai nem vesznek el, részvényei elektronikus adattá változnak.

Gazdaság

Gyurcsány lebegteti Draskovics jövőjét

„Először beszélünk programról, aztán szerkezetről, végül személyekről" – reagált Gyurcsány Ferenc a Draskovics Tibor pénzügyminiszter esetleges távozására vonatkozó újságírói kérdésre, miután Medgyessy Péter kormányfővel tárgyalt.


A címlapról ajánljuk