Gazdaság

Eva: 7,5 milliárd forintot fizettek be az adózók hétfőig

Összesen 7,5 milliárd forintot fizettek be egyszerűsített vállalkozói adóként (eva) hétfő estig az átalányadózásra áttért vállalkozók. Ez meghaladja a Pénzügyminisztérium (PM) által várt – 5,3 milliárd forintos – időarányos tervet. A PM ma nyilvánosságra hozott adatai szerint az államháztartás első negyedévi hiánya a prognózisok szerint alakult, sőt valamivel alacsonyabb is lett a tárca által vártnál.

Gazdaság

Csődöt jelentett a Grundig

Csődöt jelentett hétfőn a súlyosan eladósodott német Grundig szórakoztatóelektronikai gyártó - erősítette meg a vállalat illetékese. A Grundig tavaly 1,2 milliárd eurós forgalom után 75 millió eurós veszteséget szenvedett el; 2001-ben 150 millió eurót vesztett a vállalat.

Gazdaság

Az Apple tulajdonába kerülhet a Universal Music Group

A Los Angeles Times értesülése szerint az Apple Computer Inc. tárgyalásokat folytat a Vivendi Universal SA konszernnel a francia társaság Universal Music Group érdekeltségének a megvásárlásáról. A lehetséges vételár 5-6 milliárd dollárra tehető.

Gazdaság

Előrejelzéseknek megfelelő infláció márciusban; a vártnál magasabb a folyó fizetési mérleg hiánya

Bár az elemzők némileg alacsonyabb értékekre számítottak, továbbra is kedvezően alakul az infláció csökkenése: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a fogyasztói árak márciusban 0,9 százalékkal haladták meg a februári, és 4,7 százalékkal a 2002 márciusi szintet. Aggodalomra ad okot azonban a folyó fizetési mérleg növekvő hiánya.

Gazdaság

A Budapest Bank megvenné a Postabankot

Ha az ÁPV Rt. lehetőséget ad a Postabank átvilágítására, a Budapest Bank minél előbb átnézi a hitelintézetet, majd rövid időn belül megteszi vételi ajánlatát a privatizációs intézménynek. A hitelintézet anyabankjának, a GE Consumer Finance-nek Európában tizennyolc országban vannak érdekeltségei.

Gazdaság

Novembertől végleg nem repül a Concorde

A British Airways és az Air France is bejelentette, hogy május 31. után felfüggesztik, október végétől pedig végleg megszüntetik a Concorde légijáratait - számol be a BBC. A 2000-ben történt Concorde-katasztrófa óta nem állt vissza a korábbi utaslétszám, így a járatot nem éri meg fenntartani.

Gazdaság

Rekordnyereség után nem fizet osztalékot az OTP Bank

Az OTP Bank Rt. igazgatósága nem javasolja a közgyűlésnek osztalék megállapítását a 2002. évre, annak ellenére sem, hogy a legnagyobb hazai kereskedelmi bank rekordnagyságú, 40 milliárd forintot jóval meghaladó nyereséggel zárta a tavalyi évet. Az osztalékfizetés elemzők szerint azért marad el, mert a hitelintézet terjeszkedni akar: potenciális felvásárlási célpont lehet a bolgár DSK Bank és a magyar Postabank.

Gazdaság

Iraki olajkutak: az orosz Lukoil perekkel fenyeget

Oroszország vezető olajcége, a Lukoil kijelentette: több évre megakadályozza a hatalmas iraki nyugat-kvurnai olajmező fejlesztését, ha amerikai vagy brit cégek megkérdőjeleznék vezető szerepét a programban.

Gazdaság

Lassulóban a magyar gazdaság

Az idei év első két hónapjában a külkereskedelmi forgalom mind forintban, mind pedig euróban csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az ipari termelés 3 százalékos növekedést mutat ugyan, de februárban visszaesett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gazdaság

Nagy-Britannia egyelőre nem csatlakozik az euróövezethez?

A brit eurócsatlakozáshoz megszabott öt makrogazdasági feltétel közül legalább három nem teljesül - áll a Deloitte and Touche nemzetközi könyvvizsgáló és gazdaságelemző ház londoni irodájának hétfőn közzétett tanulmányában. Sajtóértesülések szerint Gordon Brown pénzügyminiszter szerdán nyíltan is kimondja, hogy Nagy-Britannia "nagyon jól elvan" az euróövezeten kívül is.

Gazdaság

Adózz és háborúzz!

Nem lehet egyszerre háborúzni és adót csökkenteni – ez olvasható ki a New York Times (NYT) szerkesztőségi cikkéből, amely a minap "rettenetes tervnek" nevezte Bush elnök tíz évre tervezett, 695 milliárd dolláros adócsökkentési szándékát. Februárban fizetett hirdetésben tiltakozott a terv ellen 450 amerikai közgazdász-tudós; ennek apropóján érdemes eltöprengeni, a magyar államháztartás tavalyi, rekordméretű deficitjének kialakulását vajon nem lehetett volna-e erőteljesebb szakértői fellépéssel megakadályozni. Önnek mi a véleménye?

Gazdaság

13 millió eurós kutatási-fejlesztési program az EU-tagjelölteknek

Magyar kutatási-fejlesztési projektek is részt vehetnek az Európai Bizottság összesen 13 millió euró értékű támogatási programjában. Annak érdekében indítják útjára a programot, hogy ösztönözze, illetve megkönnyítse a tagjelölt országok bekapcsolódását az unió VI. kutatási-fejlesztési keretrendszerébe.


A címlapról ajánljuk