Gazdaság

Ötven év után bezár a körmendi cipőgyár

Ötven év után végleg bezárja kapuit a körmendi MSC Hungary Kft. cipőgyára, ezzel 370 munkahely szűnik meg a Rába-parti városban. Az ágazatot sújtó recesszió és a megrendelések csökkenése miatt a cipőipari vállalkozás az utóbbi években más telephelyeinek bezárására is kényszerült.

Internet

Módosítanák az elektronikus kereskedelemről szóló törvényt

Az informatikai miniszter az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló törvény módosítását kezdeményezi. Kovács Kálmán hétfőn a Parlamentben elmondta: a változtatásokkal elgördülhetnének az internetes kereskedelem előtt tornyosuló akadályok.

Gazdaság

Három konzorcium indíthat mobilszolgáltatást Irakban

Az iraki távközlési minisztérium közleménye szerint az egyiptomi Orascom Telecommunications köré csoportosult konzorcium, a kuvaiti National Mobile Telecommunications konzorciuma, valamint a szintén kuvaiti MTC által vezetett csoport nyert kétéves GSM-szolgáltatói licencet Irakban.

Gazdaság

Csökken a benzin ára szerdán

Négy forinttal csökkenti szerdán a motorbenzinek árát a Mol Rt; a gázolaj ára nem változik. A társaság által kiadott közlemény szerint az árak mérséklése a nemzetközi termékárak visszaesésének köszönhető.

Gazdaság

Jövőre már nyereséges lehet a MOL gázüzletága

A tavasszal elfogadott gáztörvényhez készülő végrehajtási utasítások eddig megismert tervezetei szerint a kormány intézkedések biztosíthatják a nyereségességet a MOL gázüzletágában – jelentette be Mosonyi György, a MOL Rt. vezérigazgatója pénteken.

Gazdaság

APEH: több eva-bevétel, csökkent a nemfizetők száma

Az állami költségvetés 2003-ban összesen 16 milliárd forintos bevételt várt az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva), ehhez képest már az első két negyedévben beérkezett befizetések összege elérte a 20 milliárdot – jelentette be pénteki közleményében az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Gazdaság

Továbbra is húzóágazat a lakáshitelezés a bankszektorban

Az idei év első felében a magyarországi bankszektor hitelezési aktivitása nagymértékben nőtt: a teljes hitelállomány 2002 végéhez képest 17,5 százalékkal bővült – jelentette be Szepesi György főosztályvezető a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) pénteki tájékoztatóján.

Gazdaság

Hat befektető pályázott a Dunaferre

A megadott határidőig hat befektető nyújtotta be pályázatát a Dunaferr Rt. megvételére – tájékoztatott az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. csütörtökön. Az ÁPV Rt. olyan tőkeerős stratégiai befektetőt keres, amely hosszú távra biztosítani tudja a Dunaferr-csoport működését. Az érvényes pályázatot beadók kilétéről október 8-án számol be a vagyonkezelő, az eladásra még az idén sor kerülhet.

Gazdaság

Surányi: az ár-bér arányok rendbetételére legalább tíz év kell

Magyarországon a kiegyensúlyozott, gyors növekedéshez 4-5 százalékos inflációra lenne szükség az elkövetkező években - mondta Surányi György volt jegybank-elnök egy konferencián csütörtökön Budapesten. Kijelentette: 10- 15 éven belül rendezni kell a bérek arányát az árakhoz képest, mert azok komoly feszültségeket okozhatnak. Szerinte az elmúlt három évben a költségvetési politika nem segítette elő a hosszan tartó stabil gazdasági növekedést Magyarországon

Gazdaság

Az OTP-hez kerültek a bolgár DSK Bank részvényei

Az OTP Bank bulgáriai bankvásárlásának adásvételi folyamatának lezárultával, a vételár fennmaradó 90 százaléka, 279,99 millió euró átutalásával, az OTP tulajdonába kerültek a DSK Bank részvényei.

Gazdaság

Vegyesen értékelik a csökkenő GDP-növekedést

Londoni pénzügyi körök vegyesen fogadták hazánk idei második negyedévi GDP adatainak közzétételét. A KSH adatai szerint a bruttó hazai össztermék az idei második negyedévben 2,4 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Gazdaság

Büdzsé: a bevételek 14, a kiadások 12 százalékkal nőnek

A költségvetési javaslat szerint az államháztartás hiánya az idei várható 4,8 százalékról jövőre 3,8 százalékra csökken és a tervezet rögzíti, hogy a hiányt 2005-ben a GDP 2,8 százalékára, 2006-ban pedig 2,5 százalékára kell mérsékelni - jelentette be László Csaba. A pénzügyminiszter szerint a jövő évi költségvetés "az építés költségvetése".

Gazdaság

Európai mobilszolgáltatók együttműködése

Szolgáltatási együttműködésről állapodott meg a brit mmO2 és számos más mobilszolgáltató – köztük a Pannon GSM –, akik így kívánják felvenni a versenyt a Vodafone-hoz hasonló óriásvállalatokkal.

Gazdaság

Közbelép a japán kormány a jen erősödése ellen

A japán kormány közbelép a jen "szabálytalan mozgásának" megakadályozására - mondta Tanigaki Szadakadzu japán pénzügyminiszter szerdán Tokióban a parlamentben. Az ország valutájának felértékelődése az utóbbi időben "túl gyors" volt - jelentette ki.

Gazdaság

Járai: nem lesz kamatcsökkentés

A jegybank elnöke kijelentette, annak ellenére, hogy a forint az elmúlt napokban a 250-260 forint/euró közötti sávban mozgott, nincs lehetőség arra, hogy a jegybank kamatot csökkentsen. Járai Zsigmond szerint a költségvetés számai elmozdulást jelentenek a hiány enyhítésére, de nem a bevételeket kellene növelni, hanem a kiadásokat lefaragni.

Gazdaság

Egyesül az Air France és a KLM

A világ harmadik legnagyobb közlekedési vállalatcsoportja jöhet létre azok után, hogy az Air France és a KLM bejelentette: a francia légitársaság felvásárolja holland vetélytársát. A 784 millió eurós üzlet megkötését több mint egy esztendeig tartó tárgyalások előzték meg.

Gazdaság

A német ThyssenKrupp is érdeklődik a Dunaferr iránt

A ThyssenKrupp német acélipari konszern megkérte a Dunaferr magyar acélipari óriás megvételére kiírt pályázat anyagait, s Erwin Schneider a ThyssenKrupp Steel szóvivője úgy nyilatkozott a Financial Times Deutschland (FTD) című német lapnak, hogy "alapvetően érdekel bennünket a Dunaferr".


A címlapról ajánljuk