Gazdaság

Medgyessy szerint a költségvetés "biztonságban van"

Elsősorban gazdasági kérdésekről beszélt Medgyessy Péter a szekszárdi Szent László híd avatásán pénteken. A miniszterelnök értékelte a költségvetés helyzetét, illetve elmondta, hogy a magyar vállalkozások megerősítése érdekében döntött a kormány a négylépcsős Európa Terv "teljessé tétele" mellett.

Gazdaság

A vártnál jóval magasabb az államháztartás hiánya; gyengül a forint pénteken is

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya június végéig 601,1 milliárd forintot ért el, amely az éves előirányzat 72,2 %‑át teszi ki. Az államháztartás bevételei június végéig az előirányzat 48,1 %‑ára teljesültek, a jóváhagyott kiadásokból 50,5 % került elköltésre. A vártnál nagyobb féléves költségvetési hiány nyilvánosságra kerülése után a forint gyengült a bankközi devizapiacon.

Gazdaság

Erősödött a forint, szinten maradtak a kamatok

Az eurót csütörtökön fél négykor 263,30/60 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, majdnem azonos árfolyamon a szerdai 263,55/70 forintos kurzussal. Ez 6,70 százalékos forint pozíciót jelent a sáv erős oldalán, 7 bázisponttal jobbat az előző délutáninál.

Gazdaság

Gyengült a forint, nincs rövid távú kormányzati árfolyamcél

A bankközi devizapiacon csütörtökön az eurót nyitáskor 263,30/60 forinton jegyezték, majd fél óra múltán 264,20/40 forintra emelkedett a közös valuta jegyzése. László Csaba pénzügyminiszter szerint a kormánynak, a nemrégi piaci felfordulás ellenére nincs árfolyamcélja rövid távra.

Gazdaság

Erősödött a forint, csökkentek a kamatok

Az eurót szerdán fél négykor 263,55/70 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, mintegy 0,80 forinttal gyengébben a kedd délutáni 264,30/70 forintos árfolyamnál. Ez 6,63 százalékos forint pozíciót jelent a sáv erős oldalán, 28 bázisponttal erősebbet az előző délutáninál.

Gazdaság

Vasárnapi nyitva tartás: szabad szappanozni?

Szlovén szakszervezetek aláírásgyűjtést kezdeményeztek annak kiharcolása érdekében, hogy a vasárnapi munka betiltásáról népszavazás útján döntsenek az országban. Próbálkozások Magyarországon is történtek a hétvégi nyitva tartás visszaszorítására, a már meglévő piaci gyakorlat törvénybe foglalásán kívül azonban újat e kezdeményezések nem hoztak. A gyermekverset idézve - "szabad péntek, szabad szombat, szabad szappanozni" - elérhető-e, hogy minden család számára szabad legyen a vasárnap? Vagy netán nagyobb segítség a családoknak a vasárnapi munkával megszerezhető pluszjövedelem?

Gazdaság

Gyógyszerár-liberalizációt javasol az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság a gyógyszerárak szabadabbá tételéről fogadott el javaslatot, melynek értelmében a gyógyszergyártó cégek szabadon határoznák meg áraikat. Ez felváltaná a jelenlegi gyakorlatot, amelyben a gyógyszereladás tilos mindaddig, amíg a tagállamok kormányai saját országaikban nem rögzítik a gyógyszerárakat.

Gazdaság

Tovább erősödött a forint

Egy euró 263,50 forint volt szerdán reggel a bankközi pénzpiac nyitásakor, az árfolyam azonban 262,50 forintig is erősödött délelőtt 10 óráig.

Gazdaság

Orosz milliárdos kezén a Chelsea FC többsége

Orosz milliárdos üzletember vette meg az angol Premier Liga egyik élvonalbeli futballklubjának, a londoni Chelsea FC-nek a többségét. A brit üzleti és sportköröket váratlanul érő bejelentés szerint Roman Abramovics részvényenként 35 pennyt - összesen nem egészen 30 millió fontot - fizet a teljesen készpénzes ügylet keretében a sportklubot birtokló Chelsea Village cég részvényeinek éppen több mint a feléért.

Gazdaság

Erősödött a forint

A magyar és külföldi bankok kisösszegű forintvásárlásával indult a keddi kereskedés, aminek hatására a magyar valuta helyzete 7,03 százalékig javult a hétfői 5,46 százalékról az intervenciós sáv erős oldalán. Kedden fél négykor 264,30/70 forinton jegyezték az eurót, 2,30 forinttal gyengébben a hétfő délutáni 266,60/70 forintos árfolyamnál.

Gazdaság

Csődeljárás indult a Grundig ellen

Csődeljárás indult kedden a szórakoztatói elektronikai termékek világhírű gyártója, a nürnbergi Grundig cég ellen. A bíróság döntése nyomán megnyílt az út a konszern feldarabolása, s az életképes szegmensek eladása előtt.

Gazdaság

Nőtt a magyar háztartások pénzügyi vagyona

A háztartások nettó pénzügyi vagyona az első negyedév végére 98,1 milliárd forinttal, 10.433,3 milliárd forintra emelkedett a múlt év végéhez képest. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közölt adatai szerint az első negyedévben a háztartások követelései 293,4 milliárd forinttal, míg adósságuk 195,3 milliárd forinttal emelkedett.

Gazdaság

Megszűnik a 0660: leállították a Westel 450-et

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, illetve a Westel Rádiótelefon Kft. megállapodást kötött a társaság koncessziós szerződésének megszüntetéséről - - közölte a minisztérium. Ennek értelmében június 30-án a 0660-as behívószámon elérhető hálózat szolgáltatása megszűnik.

Gazdaság

Redneck hadművelet

Az idegenforgalmi bevételek az idén csökkentek, s egylőre nincs jelen annak, hogy a kínai látogatók - akiket kormányuk is erre bíztat - tömegesen tennék tiszteletüket Magyarországon. Egyes külföldi tudorok szerint a magyar kormánynak nem is kellene az ország marketingjére Kínában sokat költeni, viszont ideje lenne beindítanunk az amerikai hazafias turizmust, végtére is szövetségesek voltunk az Irak elleni háborúban. Ön szerint valóban ez volna a kiút?

Gazdaság

Jelentősen gyengült a forint

Csütörtökön délelőtt megszakadt a két napja tartó nyugalom a bankközi piacokon, romlott a forint, emelkedtek a kamatok és az állampapírpiaci hozamok. A piacon úgy vélik, a kedvezőtlen folyamatokat a jegybank elnökével készült, az egyik gazdasági napilapban megjelent interjú indította el: ebben Járai Zsigmond a sáveltolás időzítését és kommunikációját elhibázottnak, a forint jelenlegi árfolyamát pedig gyengének, a kamatszintet magasnak nevezte.

Gazdaság

Valamelyest erősödött a forint

Kicsit erősödött a forint az euróval szemben szerdán délelőtt a keddi záráshoz képest a bankközi devizapiacon. Az árfolyam délelőtt 10 órára 259,65 forint és 260,00 forint közzé erősödött.

Gazdaság

Dolgozóinak harmadától válik meg a Swiss légitársaság

A Swiss International Air Lines 3000 fős létszámleépítést hajt végre, hogy elkerülje összeomlott elődjének, a Swissairnek a sorsát – jelentették be a légitársaság szakszervezetei. A tavaly létrehozott, deficites légitársaság alkalmazottainak harmadától válik meg, illetve gépeinek számát is 112-ről 77-re csökkenti.


A címlapról ajánljuk