Gazdaság

Osztódnak a BorsodChem részvények

A vegyipari cég közgyűlésen várhatóan ötfelé osztják a cég részvényeit, a jelenleg 1010 forint névértékű papír helyett öt új 202 forintos névértékű részvényt kapnak a befektetők. Többen azt gyanítják, a BorsodChem így keresi az igazi tulajdonosokat.

Gazdaság

Európánik, erősödik a dollár

Kedden délután az euró egy százalékot meghaladó mértékben gyengült a dollárhoz képest New Yorkban. Az euró gyengélkedést egy vártnál rosszabb német gazdasági mutató okozta, ami felerősítette azokat a várakozásokat, hogy az Európai Központi Bank végre kamatot csökkent.

Gazdaság

Magyarországon sok a mobil, kevés az internethozzáférés

Hazánk internetes infrastruktúrája és az internet mindennapi alkalmazásának elterjedtsége Észtország és Csehország mögött a harmadik helyen áll a térségben, amelyet a szélessávú adatátvitel fejletlensége és a mobiltelefónia átlagon felüli fejlettsége jellemez - írja az Economist Intelligence Unit (EIU).

Gazdaság

Ukrajna betiltotta az orosz marhahús importját

Az ukrán állami állategészségügyi felügyelet keddi bejelentése szerint betiltotta az élőmarha és marhahús és marhahús-termékek importját Oroszországból, az amuri régióban felfedezett száj- és körömfájás esetek miatt.

Gazdaság

A Lukoil felzárkózik az ExxonMobilhoz

A Lukoil olaj- és gáztartalékai tavaly négy százalékkal 20,056 milliárd hordó olajegyenértékre nőttek az egy évvel korábbi 19,3 milliárdról. Ezzel közelebb került a legnagyobb tartalékokkal bíró amerikai ExxonMobilhoz.

Gazdaság

Sok vevő kivár az autópiacon

Nem a regisztrációs díjtábla változásai fogták vissza a hazai gépkocsi-értékesítés ütemét az év elején - állítják a hvg.hu által megkérdezett autóimportőrök. A visszaesés oka inkább az, hogy sok vevő az EU-csatlakozás utáni alacsonyabb autóárakra számítva kivár.

Gazdaság

Külföldi munkavállalás: pluszok és mínuszok

Május elseje után valószínűleg sok magyar állampolgár vállal majd külföldön munkát, nem érdektelen tehát, hogyan gondolkodnak e kérdésben a befogadó országokban. Martin Wolf, a Financial Times publicistája a munkavállalást ösztönző, illetve akadályozó politikai döntések mozgatórúgóit elemzi.

Gazdaság

Kelet-Európa gyorsabban növekszik a világgazdaságnál

Közép-és Kelet-Európa és az egykori Szovjetunió országai egymást követő négy éven keresztül gyorsabban növekedtek, mint a világgazdaság egésze - állítja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Transition Report című kiadványa.

Gazdaság

További honvédségi megrendelés a Rábának

A Rába és a Honvédelmi Minisztérium megállapodást írt alá arról, hogy a 2003-ban megrendelt és 2004-ben leszállítandó 90 katonai járművön kívül a járműipari vállalat az idén további 65-öt járművet szállít a honvédségnek.

Gazdaság

Fizetniük kell a kiszabadult japán túszoknak

A tokiói külügyminisztérium számlázni fogja az Irakban múlt héten szabadon bocsátott japán túszoknak a repülőjegy árát és a hazatérésükkel kapcsolatos egyéb kiadások költségét.

Gazdaság

Ügyetlen e-ügyintézés az önkormányzatoknál

A hazai önkormányzatok nagy részének van internetes oldala, többségük mégsem teszi lehetővé az online ügyintézést. A települések kezét a fejlesztésekben a források hiányán és az elektronikus aláírás alkalmazásának nehézségein kívül leginkább a hivatalok bürökratikus és hierarchikus offline működése köti meg.

Gazdaság

Újabb kamatvágás májusban?

Az inflációs várakozások viszonylagos javulása láttán a Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők úgy vélik, májusban újabb, ezúttal 50 bázispontos jegybanki kamatcsökkentés következhet.


A címlapról ajánljuk