Gazdaság

Milliárdokkal tartozik az állam?

Szenzációs pert nyert meg első fokon egy budapesti ügyvéd: eszerint sok, a múlt század elején-közepén vásárolt értékpapír még ma is érvényes. A követeléseket a hajdan államosított bankok tulajdonosának, azaz az államnak kellene kifizetnie.

Gazdaság

Richter: izmos várakozások, hervasztó eredmények

A gyógyszercég 2004 első negyedévében 7,524 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 8,1 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakának profitjánál, és elmarad a 8 milliárd forintot váró elemzői előrejelzésektől is. A főbűnös a belföldi értékesítés a tavalyihoz képest mért 11,1 százalékos visszaesése.

Gazdaság

Befektetési hullám indul az unió új tagországaiban?

A multinacionális cégek az új uniós országok számtalan gazdasági szektorában látnak beruházási lehetőséget, de az olcsó munkaerő és a folyamatosan javuló versenyhelyzet mellett, az elmaradt infrastruktúrát és a korrupció veszélyét is figyelembe véve mérlegelnek.

Gazdaság

Ingatlanárak: nőnek, de nem az égig

Nem hoz drámai változást az uniós csatlakozás az ingatlanpiacon – vélekednek szakértők. A felmérések a használt lakások kismértékű drágulásával, az új lakások esetében infláció feletti, azaz kilenc százalékos áremelkedéssel számolnak.

Gazdaság

A csatlakozási reklámhullám lovasai

Főképp a hazai szolgáltató- és kiskereskedelmi cégek használták fel az EU-csatlakozás témáját legújabb kommunikációs kampányaikban, de számos külföldi cég is hirdetésben köszöntötte az új tagállamok polgárait. Szakértők szerint az üdvözlő reklámoknak nem sok haszna lehet.

Gazdaság

Athéni olimpia: 5 karika, 70 százalékos idei túlköltekezés

A tervezett 1,4 milliárd euróval szemben várhatóan 2,4 milliárdot költ idén a görög kormány az augusztusi olimpiával összefüggő feladatokra. A választásokon vesztes szocialisták kormánya még a bukását közvetlenül megelőzően is azt hangoztatta, hogy a 4,6 milliárdos összköltség nem fog emelkedni.

Gazdaság

Euróövezet: növekvő infláció

Az eurózónában áprilisban becslések szerint átlagosan 2,0 százalékos volt az árdrágulás. Az Európai Központi Bank irányadó kamatja így nem változik.

Gazdaság

MOL-PKN: elhúzódó kézfogó

A MOL és a PKN Orlen lengyel olajipari társaság az eredetileg április 30-ára kitűzött határidőig nem egyezett meg a lehetséges egyesülésről, de a tárgyalásokat tovább folytatják.

Gazdaság

Mesés privatizáció: el is adják a Richtert, meg nem is

Az ÁPV Rt. meghirdette részvényértékesítési pályázatát befektetési tanácsadók részére a tulajdonában lévő Richter tulajdoni hányad értékesítésére. A pályázat részleteiből kiderül, hogy a privatizációs ügynökség - szem előtt tartva a Richter függetlenségét - nem egyszerű részvényeladást tervez.

Gazdaság

Kivándoroló amerikai állások

Az Egyesült Államokban lázasan keresik azt a hárommillió állást, amelyet az utóbbi három recessziós évben veszített el a gazdaság. Az álláshelyek eltűnésének egyik oka a termelékenység gyors növekedése, a másik fő bűnös az amerikai álláshelyek „exportálása”.


A címlapról ajánljuk