szerző:
Győrffy Árpád

Ahogy az lenni szokott, jó nagyot égtek a szakértők az éves előrejelzésekkel, most, hogy látni 2011 hozamait, az...

Ahogy az lenni szokott, jó nagyot égtek a szakértők az éves előrejelzésekkel, most, hogy látni 2011 hozamait, az rögtön lejön, hogy teljesen más eszközökkel lehetett sok pénzt keresni, mint amikkel kapcsoltosan nagyok voltak a várakozások.

Persze az arany emelkedett, immár 11. éve zsinórban, de már csak kevesebb mint 10 százalékot. Nyár végén csúnyán kipukkadt, 1920-ról 1550-re zuhanva, durván elgyengülve fejezte be az évet.

Tavaly év elején a részvénypiacok és az árupiacok emelkedését harsogták a legtöbben, a kötvénypiacot szinte senki se mondta, márpedig az eredmény azt mutatja, hogy az állampapírok bizonyultak nyerőnek.

Annyiban beigazolódtak a várakozások, hogy sok szakértő jósolta az amerikai részvénypiacok felülteljesítését, s ez valóban így lett, a Wall Street nullában zárt, Európa és Ázsia 10-20 százalék között esett.

Az árupiacokon összevisszaság volt, az olaj folytatta emelkedését, de például a réz, vagy a gyapot zuhant 2011-ben.

 Ami pedig a kötvényeket illeti, az amerikai papírokkal szépen lehetett keresni, de a britek leverték őket. Az angol kötvények hoztak a legjobban, 17 százalékot, amivel jól lenyomták a németeket, melyek csak 10 százalékos hozamot nyújtottak, miután az eurózóna válságának nyomán az év végén őket is elérte az eladási hullám.

Összességében egy globális kötvényportfólióval 6-7 százalék körül lehetett keresni 2011-ben, de a szakértők azt várják, hogy annyira alacsonyak a hozamok, hogy ez megismételhetetlen a következő években. Persze ha marad a para és továbbra is az egész világ biztonságba menekül, ezt megint felülírhatják a piacok.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!