HSBC: a forint a legolcsóbb deviza a térségben

2012. április 06., péntek, 23:48 • Utolsó frissítés: 2012. április 07., szombat, 00:23
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ;

A magyar forint még az év eleje óta az euróval szemben végbement - feltörekvő piaci devizák közt kiemelkedő -...

A magyar forint még az év eleje óta az euróval szemben végbement - feltörekvő piaci devizák közt kiemelkedő - drágulása ellenére is a legolcsóbb kelet-közép-európai deviza a HSBC szerint. A forint éves összehasonlításban még mindig 5 százalékkal, a 2008-as csúcsnál pedig közel 20 százalékkal gyengébb, így mindenképp jó vétel a bank legújabb elemzése szerint. Rövid távon persze az IMF-hitellel kapcsolatos bizonytalanság fontos kockázatot jelentenek, ám középtávon a HSBC forinterősödést vár, az év végére pedig 275 forintos eurót.

A HSBC szerint a Magyar Nemzeti Banknak ki kellene tartania a forintot védelmező monetáris politikája mellett. A bank szakértői úgy vélik, az MNB likviditásbővítő akciói középtávon hasonlóan kedvező hatással lehetnek a forint árfolyamára, mint az Európai Központi Bank által indított LTRO-k, amelyek erősítették az eurót. A HSBC szerint attól nem kell félni, hogy a monetáris tanács túl korán kezdene el kamatot vágni, még az mt új tagjainak nyilatkozatai alapján is az óvatosság dominál a testületben.

Sokkal valószínűbb, hogy rövid távú sokk éri az országot a nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt. Hasonló kockázatokat rejt, ha a kormány nem tudja időben teljesíteni az EU törvénymódosítási követeléseit, így az IMF-hitel tárgyalások kezdetének időpontja határozatlan időre elhalasztódik. A magyar kormány a HSBC szerint kockázatos játékba kezdene, ha végül az Európai Bizottság ellenállásában megakadva nem törekedne mindenáron a valutalappal folytatott hiteltárgyalások elindítására.

A bank elemzői szerint így az államadósság finanszírozhatóságát kitennék a nemzetközi befektetői hangulat változékonyságának, és egy esetleges pánikhelyzetben mindenképp rákényszerülnének az IMF segítségére. Ha a magyar kormánynak sikerül is ideig, óráig megúsznia az IMF-hitelfeltételek teljesítését, és nemzetközi pénzügyi támogatás nélkül finanszíroznia a nyílt piacról adósságait, hosszabb távon nagyon vékony jégre merészkedik. Egy köztes megoldással azonban megúszhatja a valutaalap segítsége nélkül is.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


HSBC: a forint a legolcsóbb deviza a térségben
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X