Felejtsd el az aranyat, az ezüst az idei ígéret

2012. február 05., vasárnap, 11:31 • Utolsó frissítés: 2012. február 05., vasárnap, 11:32
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Az arany az év eleje óta megközelítőleg 10 százalékkal drágult, az ezüst azonban ennél is jobban teljesített...

Az arany az év eleje óta megközelítőleg 10 százalékkal drágult, az ezüst azonban ennél is jobban teljesített, árfolyama több mint 20 százalékkal az év eleji szintek felett járt pénteken, és a várakozások szerint továbbra is maga mögé utasítja majd fényesebb társát az idén. Az év első hónapjában egyértelműen a nemesfémek voltak a legjövedelmezőbb befektetések, messze felülteljesítve a részvénypiacokat és más árupiaci termékcsoportokat is.

Az arany árupiaci jegyzése a december végi 1550 dollár alatti mélypontról péntek reggelre unciánként 1760 dollárra drágult, majd innen fordult egy meredeket, és a nap folyamán több mint 30 dollárt vonult vissza (az aranyért unciánként 1728,50 dollárt kértek péntek este az árupiacon). Az ezüst jegyzésének emelkedése azonban a december végi 27 dollár alatti mélypontról máig töretlen - a nemesfémért a New York-i árutőzsdén péntek délután unciánként 34,36 dollárért is kínáltak, 22 százalékkal többet, mint az év elején.

Az elemzők szerint az arany piacán regisztrált hirtelen fordulat a dollár megítélésének változást jelzi - a befektetők a pénteken nyilvánosságra hozott amerikai álláspiaci jelentés kapcsán felülvizsgálták korábbi félelmeiket az amerikai gazdaság kilátásainak bizonytalanságával, illetve a Fed újabb mennyiségi lazításának szükségességével kapcsolatban, és úgy határoztak, a dollár erősödésében bízva előbújnak aranymenedékeikből. Az arany még mindig túlvettnek számít - figyelmeztetnek a technikai elemzők - akik szerint a további korrekció sem kizárt a sárga fém piacán.

Az arany árfolyamát tovább emelheti bármely, az eurózónából érkező negatív hír, hiszen a kockázatvállalási kedv lankadása elsősorban még mindig a biztos menedéknek számító nemesfém felé tereli a befektetőket. Ám épp az arany menedék státusza az, amely miatt várhatóan alulmarad majd az ezüsttel szemben - utóbbi megítélését még mindig jelentősen befolyásolják az ipari igény változásai, így kedvezően reagál a pozitív gazdasági folyamatokra. A legújabb makroadatok alapján a szakértők azt feltételezik, a Fed kamatpolitikája az előrejelzésekkel szemben már 2013-ban változhat, sőt, a QE3 is elmaradhat, ez pedig mind a dollárt erősíti, az arany iránti keresletet pedig gyengíti. A javuló gazdasági kilátások azonban kiváló lehetőséget teremthetnek a volatilisebb ezüst piacán, amely pozitívan reagálhat az újabb kedvező amerikai gazdasági jelentésekre.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Felejtsd el az aranyat, az ezüst az idei ígéret
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X