MNB: összeomolhat a hitelpiac

2012. április 26., csütörtök, 23:40 • Utolsó frissítés: 2012. április 27., péntek, 05:16
Szerző:


Címkék: ; ; ;

A magyarországi bankok vállalati hitelportfóliójának már most mintegy negyede nem teljesítő vagy átstrukturált hitel...

A magyarországi bankok vállalati hitelportfóliójának már most mintegy negyede nem teljesítő vagy átstrukturált hitel, és ez az arány a következő két évben csak emelkedhet az MNB csütörtökön nyilvánosságra hozott pénzügyi stabilitási jelentése szerint. A jegybank szerint a vállalati hitelpiac összeomlására is sor kerülhet a bankszektor gyengülő hitelnyújtási képessége és továbbra is alacsony hitelezési hajlandósága miatt.

A külföldi tulajdonú magyarországi bankok anyaintézményei összesen 3500 milliárd forintot vontak ki a hazai piacról az elmúlt két év során, ez a folyamat pedig egyre gyorsul. A forráskivonás a régióban Magyarországot sújtja a leginkább, egyrészt az eurózóna bankrendszerében tapasztalható feszültségek, másrészt a bankadó, a végtörlesztés és a bizonytalan működési környezetet hozó kormányzati intézkedések miatt. A magyar bankrendszer tavaly veszteséges volt és térségi összehasonlításban is gyengült a versenyképessége az MNB szerint.

A hitelpiac összeomlását megelőzheti a kormány és az IMF közt létrejövő hitelmegállapodás, hasonlóan ahhoz, ahogy a 2008-as megállapodás is megfordította források áramlásának irányát. Válságos helyzetben a magyarországi bankoknak 2013. végéig összesen 83 milliárd forintnyi tőkebevonásra lenne szükségük ahhoz, hogy zavartalan működésüket folytatni tudják, ám a legtöbb bank tőketartalékai elegendőnek bizonyultak a jegybank által végrehajtott stressz-tesztek során.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


MNB: összeomolhat a hitelpiac
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X