Töretlen a külföldiek étvágya a magyar állampapírok iránt

2012. április 15., vasárnap, 10:18 • Utolsó frissítés: 2012. április 15., vasárnap, 10:18
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ;

A héten tovább nőtt a külföldi befektetők jelenléte a magyar állampapírpiacon.

A héten tovább nőtt a külföldi befektetők jelenléte a magyar állampapírpiacon. Az ÁKK legújabb statisztikája alapján új történelmi csúcson a külföldi kézben lévő államkötvény-állomány, 4261 milliárd forint, a 2010-es lokális mélypont csaknem duplája.

A fokozódó külföldi jelenlét azonban nem feltétlenül a megszilárduló bizalom jele. Az átlagos futamidő ugyanis 2005 óta először 3,96 évre süllyedt. Eszerint a befektetők a 10 éves lejáratok helyett az éven belüli vagy néhány éves futamidejű kötvényeket preferálják. Az adatot egyrészt az magánnyugdíj-pénztári portfólió transzfere magyarázza, ami érezhetően növelte a külföldiek részesedését az Equilor szerint. Az érdeklődést az is segíti, hogy a fejlett piacokon 1 százalék körüli éves hozamokat lehet realizálni, ilyen környezetben pedig a hazai kötvénypiac 8-9 százalék közötti hozamai ajándéknak tűnnek még akkor is, ha a költségvetés kapcsán rendre vannak aggodalmak.

A hét folyamán a magyar állampapír-hozamok sem az aukciókon, sem a másodpiaci kereskedésben nem változtak érdemben -  a globális hangulatingadozások ellenére -, ez pedig nem sok jót jelent, hiszen a hozamgörbe 5-15 éves szakasza továbbra is 9 százalék közelében, több mint kéthavi csúcsánál alig lejjebb ingadozik. A hét második fele már kissé nyugodtabb hangulatban telt, konszolidációt láthattunk a piacokon, a hangulat azonban továbbra is törékeny maradt - figyelmeztet a CIB elemzése.

A benchmarkok a rövid lejáratoknál 7,35-7,60 százalék között, az éven túli lejáratok esetében pedig 8,77-8,97 százalék között alakultak a pénteki másodpiaci kereskedésben. Az Equilor további hozamemelkedésre számít a hosszú oldalon, 9 százalék feletti hozamoknál már felhalmozásra érdemesnek tartja az eszközöket, de 9,50 százalékos hozamnál látja a legjobb beszállási pontot.

2 HOZZÁSZÓLÁS
2012. április 16., 15:52 Kosarotatio

Ez a huhogo, u.n. szakértöi (lopásban!)közgazdász rétegnek semmi sem jo,ök csak a csödre hajtanak és szurkolnak a szemétje.Kosa Lajos Oslo

2012. április 15., 17:45 szabojgy2

Az állampapírokkal való kereskedés/adásvétel is a befektetés egyik formája szerintem.Ha a címben leírtak igazak, akkor most van bizalom az ország iránt a befektetők részéről vagy nem? Ugyanis többen (nemcsak magánszemélyek sajnos!) állítják habzó pofával, hogy bizalom az nincs és követelik is hogy legyen már végre. Akkor most mi van, tekintettel a MERCEDES-re is mint egy nem pénzügyi de gazdasági befektetőre?

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Töretlen a külföldiek étvágya a magyar állampapírok iránt
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X