Újra az elsétálási joggal hülyítik a devizahiteleseket

2012. március 19., hétfő, 14:27 • Utolsó frissítés: 2012. március 19., hétfő, 14:27
Szerző:


Címkék: ;

Azt hittük, valami fennforgás van elsétálási jog ügyben, ezért elolvastuk a Magyar Nemzet erről szóló cikkét.

Azt hittük, valami fennforgás van elsétálási jog ügyben, ezért elolvastuk a Magyar Nemzet erről szóló cikkét. Nem kellett vlna.

Az igaz, hogy az elsétálási jog valóban sokat segítene a devizahitelesek egy részén. Arról szól, hogy ha a hiteltartozás nagysága meghaladja az ingatlan értékét, akkor a hitelesnek joga van a kecót hátragyva továbbállni, a fennmaradó tartozást pedig bukja a bank.

Mivel a jegybank becslései szerint a devizahitelt nyögők legalább negyede jár ebben a cipőben, valóban nagy húzás lenne számukra az elsétálási jog. De ma annyira irreális még csak felvetni is, hogy magára valamit is adó lap nem tesz ilyet.

Még akkor se, ha neves szakemberre, esetünkben Barabás Gyulára, s Széchenyi Hitelszövetség elnökére hivatkozik. Végtörlesztés előtt még esetleg volt értelme erről beszélni potenciális megoldásként, de már akkor se sok. Viszont kivéreztetett bankszektorral, nagy nehezen összeizzadott devizahiteles-mentő csomag elfogadása után, EU/IMF kontroll felé közeledve  teljes esélytelen a dolog.

Akkor meg minek hülyítik szegény devizahiteleseket? 

3 HOZZÁSZÓLÁS
2012. július 8., 13:12 Mariann Jakus

Úgy látom az MNB nem ismer saját negyedéves jelentéseit !!! Erről is írogathatna a tisztelt HVG !!! Szép kis excel táblákban vannak az első negyedéves kimutatásai !!!!! A saját honlapjukon, utána lehet járni !!!!

Az MNB 2012. I.negyedéves adatai alapján a szabadfelhasználású, devizában nyilvántartott jelzáloghitelek körében a teljes 1 941,469
milliárd Ft állományból 890,277 milliárd Ft értéket jelent a problémamentes állomány, szemben a 1 051,192 milliárdos résszel, ami valamilyen késedelemben van. Ezek a számok egyértelműen azt mutatják, hogy a jelzáloghitelek összeomlóban vannak. Mielőtt nagy öröm lenne, hogy ez a bankokat is negatívan érinti, jó tudni, hogy a tartozás megmarad. Nem maradnak viszont forrás a még működő, de átmeneti finanszírozásra szoruló vállalkozások, ami további munkahelyeket veszélyezett. Ha csak álmélkodnak az urak a továbbiakban is, a rendszer össze fog dőlni, velünk együtt. Ezek tények ! /Forrás: Széchenyi Hitelszövetség/

2012. március 19., 19:03 Petres Attila

"kivéreztetett bankszektorral" Mi is ez???

2012. március 19., 17:26 Hitelszövetség Széchenyi

Van egy nagyon veszélyeztetett társadalmi réteg, akik közül rengetegen "igen szépen" tönkrementek, és ezek például a Fészekrakó hitelesek. Ők valóban szinte minimális vagy még önerő nélkül kezdték a vásárlást, de milliós tartozással fognak kiszállni a hitelükből, ami két részből fog állni. Először lesz egy hiteltartozáshoz viszonyított kb. 30% mértékű adótartozás a garanciavállalás miatt, ezután pedig még néhány millió a banki végrehajtás, árverés ismert költségei és körülményei miatt. Jelen pillanatban viszont úgy fest, az ő sorsukat még az Eszközkezelő Társaságról szóló törvényben sem szeretnék gondozni, mivel ha 80%-nál több a hitelösszeg, akkor szóba sem kerülhetnek. Az önerőt csökkentő állami támogatás viszont nem azonos a garanciavállalással.Ha tehát az államnak a garanciavállalással egy korábban vállalt összegnél jelentősebb összeggel kell helytállni(mert az is devizára vonatkozott 2009. júniusáig) - amit adók formájában be is fog majd szedni- az ingatlan kényszerértékesítésével az ebben közreműködőket is (jól)megfizeti, akkor legalábbis elgondolkodtató, hogy normális helyzetnek tekinthető még jó néhány millió forinttal kergetni családokat, akár életük végéig. Egy nagy kérdés persze még ezek után is van, nevezetesen az, hogy ahol ez a jog megvan, ott bizony már akkor is megvolt, amikor a hitelt nyújtották. A jelenleg alkalmazott megoldást egy másikra bizonyára fel kell cserélni, mert ez nem jó. A cikk teljesen jól látja, hogy a végtörlesztést megelőzően - és a különadót is ide kell sorolni- egészen más helyzet állhatott volna elő erre vonatkozóan. De nem lehet nem beszélni róla, mert a probléma cseppet sem csillapodott. Az elsétálási jog azért két helyen megvalósul(hat). A bank felé akkor, ha egy követeléskezelőnek adja el csomagban a tartozásokat. A másik, amikor az Eszközkezelő veszi meg a tartozásokat ingatlannal együtt. Ahogy telnek a napok, minden csak nehezebbé válik, és ésszerűtlen adósmentésekkel csak a károkat növeljük.Nyertesei ennek az előadásnak már régen nincsenek, a károkat viszont még fel sem tudjuk becsülni!

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Újra az elsétálási joggal hülyítik a devizahiteleseket
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X