Végtörlesztés: 3,5 évet eltöröltek

2012. április 01., vasárnap, 15:52 • Utolsó frissítés: 2012. április 01., vasárnap, 16:04
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

A végtörlesztés 25 százalékkal csökkentette a lakossági deviza jelzáloghitel állományt.

A végtörlesztés 25 százalékkal csökkentette a lakossági deviza jelzáloghitel állományt. A végtörlesztési akció elindítása, 2011. szeptember vége óta 5303 forintról 3974 forintra - 2008. októberivel azonos értékre - csökkent végére csökkent a lakossági devizahitel-állomány az MNB legújabb hitelezési statisztikái szerint - írta a portfolio.hu. A végtörlesztés mérlege eszerint 2008. októbere óta végbement forintgyengülés hatásainak eltűntetése.

A múlt hónapban 183,6 milliárd forint összegben nettó hiteltörlesztő volt a lakosság, ez szinte kizárólag a végtörlesztésnek köszönhető. A devizahitelek állománya  266,5 milliárd forinttal csökkent, miközben a forinthiteleké a végtörlesztési célú hiteleknek köszönhetően 82,9 milliárd forinttal nőtt - írja az MNB statisztikák alapján a portfolio.hu.

Az előző két hónaphoz hasonlóan februárban is alig folyósítottak olyan hitelt a bankok, melyet ne végtörlesztésre fordítottak volna az ügyfelek. Mivel a végtörlesztés februárban véget ért, márciustól elvileg ismét a normál kerékvágás szerint hitelezhetnek a bankok, ami az elmúlt évek tapasztalatai alapján alacsony intenzitású hitelkihelyezést jelent.

Ehhez képest a hitelezés szempontjából pozitív és negatív tényezők is jelentkeznek. Pozitív, hogy 1. a futamidő első öt évére szóló állami kamattámogatott program segíti a lakáshitelezést a következő hónapokban,2. a végtörlesztés miatt az elmúlt hónapokban kielégítetlen hitelkereslet most megjelenhet. Valamelyest negatív tényező azonban, hogy az új árfolyamrögzítés a végtörlesztéshez hasonlóan komoly terhet jelenthet a bankok kapacitására nézve, igaz, ezt enyhíti a kérvények befogadásának három lépcsőssé tétele - írja a portfolio.hu elemzése.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Végtörlesztés: 3,5 évet eltöröltek
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X