szerző:
hvg.hu

Dunaújváros is csatlakozott az országos méhnyakrák-megelőzési programhoz: a tizenhárom év alatti lányok részére a város biztosítja ezentúl a betegség kialakulásáért felelős HPV vírus elleni négykomponensű védőoltást - írja a Dunaújvárosi Hírlap.

A dunaújvárosi közgyűlés a május 15-ei ülésén döntött úgy, hogy a dunaújvárosi állandó  lakhellyel rendelkező, az adott naptári évben a tizenharmadik életévét betöltő lányok részére ingyenesen biztosítja a méhnyakrák megelőzését szolgáló HPV vírus elleni védőoltást  az idei évtől kezdődően. 

A népességi adatokat figyelembe véve ez évente 200-250 gyermeket érint a városban. Az önkormányzati támogatás mértéke teljes finanszírozás mellett az idei évben az előzetes számítások alapján mintegy 18 millió forint lesz. A védőoltást  hasonlóan más, iskolás korban beadandó oltáshoz  minden évben intézményi keretek között kapják meg az érintett gyerekek.

 

MTI Plázs

Már kislányoknál is kimutatható a méhnyakrákot okozó vírus

Osztrák kutatók szerint már kisgyermekkorban be kellene oltani a lányokat a humán papillómavírus (HPV) ellen. A javaslat hátterében olyan vizsgálati eredmények állnak, amelyek szerint már jóval az első szexuális közösülés előtt felléphet a vírusfertőzés, amely egyes esetekben méhnyakrákot is okozhat. A fertőzést követő oltás lényegesen csökkenti annak eredményességét.

MTI Plázs

Ingyenes HPV-oltás Gyálon is

Újabb település csatlakozik az országos méhnyakrák-megelőzési programhoz; hamarosan a gyáli 13 éves lányok is ingyenesen juthatnak a HPV-oltáshoz – közölte Nagy Gyöngyi,