Fejjel aláfelé
Gazdaság

Fejjel aláfelé

A nagy sörháború közepén az Igazi Csíki Sör áll, de a sörbizniszben érdekelt lehet Matolcsy György jegybankelnök fia is - a HVG hetilapban emellett olvashatnak a Pintér Sándor állítólagos lejáratását célzó különös "összeesküvésről", Botka László népszerűségi mutatóiról, a civilek fojtogatásáról is. Jakus Ibolya felelős szerkesztő szubjektív lapajánlója.

HVG Tech

Kellenek-e egyáltalán oktatók az egyetemekre? Sőt, kellenek-e egyetemek?

A fejlett országokban működő egyetemek óhatatlanul átalakulnak a következő másfél évtizedben – állítják egybehangzóan a szakemberek. Csak abban van vita, hogy a változás mennyire lesz gyökeres, akadnak ugyanis olyanok, akik már el is siratták a felsőoktatási intézményeket.

HVG Gazdaság

Közmunkások a boltokban, menekültek a konyhán

Az ukrán vendégmunkások után a közmunkásokat dobná be a drámai munkaerőhiány ellen a kormány. Ám így is kizárt, hogy a kereskedelmi láncok képesek lesznek 18 ezerrel bővíteni a dolgozóik számát – ahogyan azt előírnák nekik.

Németh András Kult

Gonoszat húzott Moszkva az Eurovízión

Ukrajna három évre kitiltotta az ország területéről Julija Szamojlovát, akit Oroszország nevezett be a májusi kijevi Eurovíziós Dalfesztiválra. Miközben Oroszország az áldozat szerepében tetszeleg, lemondott az ukrán szervezők többsége, és nem tudni, honnan lesz pénz a 200 millió tévénézőt vonzó eseményre.

Tóta W. Árpád Itthon

Tóta W.: Van az a pénz

Nem olyan országra van szükségünk, ahol gazdagnak lenni bűn, hanem ahol minél többen hihetnek abban, hogy munkával és tehetséggel meggazdagodhatnak.

Jakus Ibolya Gazdaság

HVG: Fejjel aláfelé

A nagy sörháború közepén az Igazi Csíki Sör áll, de a sörbizniszben érdekelt lehet Matolcsy György jegybankelnök fia is - a HVG hetilapban emellett olvashatnak a Pintér Sándor állítólagos lejáratását célzó különös "összeesküvésről", Botka László népszerűségi mutatóiról, a civilek fojtogatásáról is. Jakus Ibolya felelős szerkesztő szubjektív lapajánlója.

G. Tóth Ilda HVG Hetilap

Új csillag születik

Ismét multiellenes szólamokkal készíti elő a terepet a kormány a baráti vállalkozásoknak: abszurd akciókkal támadja a holland Heinekent, sőt az egész sörpiacot újraszabályozná, hogy a helyi főzdéket – így például a Matolcsy Ádámhoz köthetőt is – helyzetbe hozza.

Szabó M. István HVG Hetilap

Kisütötték

Egy hónap alatt közel negyvenszeresére nőtt a napelemparkok építésére engedélyt kérők száma. Ha zöld utat kapnak, közel ezer megawatt teljesítményt is összehozhatnak a vállalkozók.

Gyenis Ágnes HVG Hetilap

Botka László a luxusadóról

Az éves szja-bevétel majdnem ötödét csoportosítaná át például a vagyonadó és a többkulcsos adózás újbóli bevetésével Botka László, Szeged polgármestere, az MSZP kormányfőjelöltje, de a tervezett adókulcsokat még titkolja.

Nagy Gábor HVG Hetilap

Keverik a kártyákat

Az Észak-Korea jelentette kiszámíthatatlan fenyegetés állt Rex Tillerson amerikai külügyminiszter ázsiai útjának fókuszában. Washingtonnak az egymással ellentmondásos viszonyban lévő Dél-Korea, Japán és Kína háromszögében kellene közös álláspontot találni, miközben maga sem tudja, mit akar.

Németh András HVG Hetilap

Hol tágasabb?

Nem véletlenül nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy a múlt heti holland választást a bevándorlás-ellenes Szabadságpárt nyeri. A hollandok egy időben maguk is kivándorlók voltak, ezért is várták hosszú ideig tárt karokkal a betelepülőket és a menekülteket.

Hamvay Péter HVG Hetilap

Emlékezetkihagyás

A szakemberek után az állandó kiállítást is kihajítanák a holokauszt-emlékközpontból. A belső hatalmi harcok felemésztették a Páva utcai múzeumot.

Polgár György HVG Hetilap

Emberszafari

A Dél-Afrikába látogató turisták ma már nem csak szafarira fizetnek be, vagy Fokváros szépségében gyönyörködnek, egyre többen látogatnak el a feketék valaha kerülendőnek tekintett, Johannesburggal összenőtt településére, Sowetóba.

Révész Sándor HVG Hetilap

Kiszkegyenc

Diktatúrában minden monopólium. A társadalom egy-egy rétege egy-egy szervezethez tartozik. A magyar ifjúságé előbb a DISZ volt, majd a KISZ lett.

Ligeti Nagy Tamás HVG Hetilap

Bye Bye Johnny

Talán nem ő találta fel, de hét évtizedes pályafutása során halhatatlanná tette a rock and rollt a 90 évesen elhunyt amerikai zenész.

Balázs Zsuzsanna HVG Hetilap

Nem semleges a nem

Főleg nők művelik, de eljuthat akár a női problémák tagadásáig is a genderelmélet, amelyet a laikusok körében gyakran értetlenség vagy gúny fogad.

Mátraházi Zsuzsa HVG Hetilap

Drámaapály

Nincs nagy közös gondolat, ami köré a kortárs dráma szerveződhetne – véli a Kossuth-díjjal kitüntetett művész, aki örül, hogy az elismerés a háttérszakmájára irányítja a figyelmet.

Keresztes Imre HVG Hetilap

Veszélyes vonzerő

Fontos választási győzelmével bebetonozta hatalmát Narendra Modi indiai kormányfő, aki átvészelte a balul elsült pénzcserét. Közben erősödik a hindu nacionalizmus.

Juhász Gábor HVG Hetilap

Milliók reggelire

Jogállami próba elé állította magát az ellenzék: oligarchaadót vetne ki a fideszes politikai kapcsolatok révén megmilliárdosodottakra, luxusadót a gazdagokra. Kérdés, hogy tudnának-e megfelelő törvényi megoldást találni, vagy éppen úgy jogtiprást követnének el, mint a Fidesz a 98 százalékos visszamenőleges büntetőadóval.

HVG HVG Hetilap

Rablópandúr

A nemzetbiztonságiakkal korábban jó kapcsolatokat ápoló bűnözőt vádolnak azzal, hogy le akarta járatni Pintér Sándor belügyminisztert.

HVG HVG Hetilap

98 százalékos bukta

Mészáros Lőrinc valószínűleg 30 másodperc alatt keres annyit most, amennyit az akár 30 évnyi munkaviszony után kifizetett végkielégítések kapcsán pofátlanul soknak nevezett a Fidesz 2010-ben.

A címlapról ajánljuk