HVG.HU \

HVG HETILAP

2015 / 41. szám - 2015. október 10.
A HÉT TÉMÁJA
Lefulladásig

Lefulladásig

A német mérnöki munka megbízhatóságába vetett hitet ingatta meg, hogy a Volkswagen manipulálta dízelmotorjai kibocsátási tesztjét. A botrány alááshatja az igazán csak Európában erőltetett üzemanyag renoméját. Ha a válság kiterjed, azt a magyar gazdaság is megsínyli.

A FRISS SZÁMBÓL AJÁNLJUK
Közkívánatra

Közkívánatra

A jegybank alapvetően kormánybarát felügyelőbizottsága vizsgálja, nem sértett-e törvényt az alapítványokra, ingatlanokra, műkincsekre százmilliárdokat eltapsoló Matolcsy-csapat.

Üthetik a nyomukat

Szakmunkások és diplomások ezreit keresik a magyarországi cégek, hiába: a villanyszerelők, a felszolgálók és a szobafestők a jobb fizetés reményében külföldre mentek, informatikusnak és mérnöknek pedig nem tanulnak elegen.

Péterfy Bori : Igazán önmagammá a zenekar élén váltam

Kétkedő, önmagát gyötrő embernek mondja magát. Impozáns szellemi örökséget hozott magával erdélyi költő dédapjától és nagyapjától, Áprily Lajostól és Jékely Zoltántól; nagyanyjától, Jancsó Adrienne előadóművésztől; apjától, Péterfy László szobrászművésztől; bátyjától, Péterfy Gergely írótól.

A kádári cenzúra tanúja

Erősen szerkesztetten

Akkora siker volt, hogy másképp ugyan, de érdemes újraindítani a Tények és Tanúk történeti sorozatot, amelyre annak idején a kis leleplezések mellett nagy elhallgatások voltak jellemzőek.

HVG CÍMSZAVAKBAN
FÓKUSZ

Orosz rulett

Az orosz katonai fellépéssel nyílt nagyhatalmi vetélkedés terepévé vált a szíriai polgárháború, ahol amúgy is kiélezett térségbeli és vallási ellentétek feszülnek egymásnak.

VILÁG

Pénzégetők

Megkezdte a mindent átható korrupció elleni harcot Mohamed Buhari nigériai elnök, ami példa nélküli az afrikai országban.

Egy biciklis naplója

Nem a kormányzó konzervatívok jelentik Jeremy Corbyn új munkáspárti vezér számára a kihívást, hanem a saját frakciója, amely nem bízik benne.

Sorozatban gyilkosok

Monoton rendszerességgel követik egymást a lőfegyveres mészárlások az USA-ban, legutóbb kilenc diákot öltek meg. Az érdemi fegyverkorlátozás útjában álló akadályok kikerülhetetlennek tűnnek.

INTERJÚ

Kováts András : „Magyarországot már nem fogják biztonságos országnak tartani”

MAGYAR GAZDASÁG

Vágási technikák

Ürügyként használná a kormány a menekültek rohamát, hogy lazítson a költségvetésen, pedig szigor nélkül nincs esély az államadósság markáns csökkentésére.

Megvonási tünetek

Amilyen lelkesen futtatta egykor a kormány a Fidesz házi pénztárosát, olyan nagy odaadással igyekszik most kiiktatni őt az üzleti életből.

Hol volt, hol nem volt

Úri passzió lett az energialopás, a „szabálytalan vételezők” évi sok tízmilliárd forint kárt okoznak a szolgáltatóknak, áttételesen a többi fogyasztónak.

Megúszási díj

Tarlós István fővárosi főpolgármester olyan dugódíjat vett a nevére, aminek semmi értelme: nem csillapítaná a forgalmat, alig hozna bevételt, így nem járulna hozzá a tömegközlekedés érdemi javításához.

PÉNZÜGYEK

Lánchíd-reakciók

Politikai okból kellett kifarolnia a Lánchíd Palota bérléséből az Eximbanknak – a felrúgott szerződést bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés miatt vizsgálja a rendőrség.

Hozamos ideig

Az élelmesek még találhatnak az állampapírokéval versengő betéti kamatokat, de már a legjobb ajánlatok is 4 százalék alattiak.

Rossz bankjuk tele

Az EU-ban tiltott állami támogatást készül elfogadtatni az MNB, hogy sikerre vigye az MKB privatizációját.

PRIZMA

Vérvétel nélkül

A bányában dolgoznak

HVG Hetilap - Zárolt anyag Személyazonosítás

Hiába lopják el a bankkártyát és szerzik meg hozzá a pin-kódot, esélyük sem lesz a tolvajoknak egy új személyazonosítási módszerrel szemben.

Szegények gyógyítói

HVG-TÉNYTÁR

Alsóházi rangadó: görög–magyar viadal

HÉT NAP GAZDASÁG

HVG Hetilap - Zárolt anyag Menekültek 1956-ban és 2015-ben

TÁRSADALOM

Rendezői változat

Az egészségügyben edződött menedzser veszi át az ágazat vezetését. Teendője bőven lesz, politikai támogatása és felhasználható pénze nem biztos.

Tücskök és bogarak

A helyettes államtitkárok jutalmazásának és a fegyvergyártók helyzetének könnyítése is része a kormány bürokráciacsökkentő programjának.

Mesterséges szaporítás

Miközben a szerinte „nem egyetem” Corvinus Egyetemet lefokozta, beolvasztotta volna, most vidéki főiskolákat emelne universitas rangjára az Orbán-kormány.

Volt itt köztársaság

Akár ő találta ki magának, akár neki fedezték fel, a magyarok „Árpi bácsija” szerepében otthonosan mozgott a hét elején 94.

STÍLUS

Családi színjáték

Nincs feloldozás, a pusztulás törvényszerű és totális. Az ételmaradékokat sem tudják eltakarítani a romos étkezőasztalról a Lear király új adaptációjában.

Határvonal-átlépések

Létezik az a helyzet, amikor a szabadságért fel kell adni az egzisztenciát, a karriert. A verselő, zenélő, színpadon is játszó művész, Mész címmel, másodszor jelentkezett verseskötettel.

A paradicsom foglya

Megosztó karakterével és zenéjével lett a tömegkultúra meghatározó nőalakja a most 30 éves amerikai előadó.

STÍLUS+

Hommage á  Lantos Ferenc

Upor András: Let the Song Work On You

Art Market Budapest

Pannon Filharmonikusok

A Cicavíziótól Auschwitzig

Victoria

Darvasi László: Isten. Haza. Csal.

SZELLEM

Egy ér a Marson

Folyékony vízre utaló nyomokat találtak a Marson – innen a fantázia akár az űrbéli tankolásig, akár a földi élet pusztulásáig szárnyalhat.

Nem mindenben tudós

Indológusként nagy érdemeket szerzett, romaellenességével viszont – azóta jószerével elfeledett, de valójában máig ható – vitákat kavart a napokban elhunyt Vekerdi József.

NEMZETKÖZI GAZDASÁG

Odapörkölnek

A békefolyamat előrehaladtával újra húzóágazat lehet a kávé Kolumbiában.

Golyóként süvít

Az Iszlám Állam terjeszkedése és Szaúd-Arábia jemeni beavatkozása növelte a román állami fegyvergyártó bevételeit.

Új köntösben

Nyakkendőkkel kezdte, ám a világraszóló sikert színes férfipólói hozták meg Ralph Lauren amerikai divatmágnás számára, aki most távozik cége éléről.

PORTRÉ

Kovalik Balázs

rendező

HÉT NAP

HVG Hetilap - Zárolt anyag Szűrnék a menekülőket

HVG Hetilap - Zárolt anyag Levéltár lesz a Veritas

HVG Hetilap - Zárolt anyag Sukoró-ítélet

HVG Hetilap - Zárolt anyag Portugál újrázás

HVG Hetilap - Zárolt anyag A Vatikán és a család

HVG Hetilap - Zárolt anyag Harcok Kunduzért

HVG Hetilap - Zárolt anyag Esterházy Péter megrázó bejelentése

HVG Hetilap - Zárolt anyag Újabb országos razzia

CÉGVILÁG

CIB Bank: veszteségrendezés

CBA-Baldauf: összevonás

Simon és Simon: barackmagos átírás

Waberer's: tőzsdei debütálás

Sága Foods: tőkekivonás

VÉLEMÉNYEK

Európai iszlám: esély a kereszténységre

Meglepően azonos pályára terelt egészen különböző véleményformálókat a menekültek érkezése. Ez a pálya pedig a „keresztény” európai kultúra védelme az iszlám „fokozódó térhódítása” ellen.

Beismerő vallomás

Lázár János leváltotta Varga Mihályt. No, nem szó szerint, mert akkora hatalma még neki sincs, csupán a dolog lényegét tekintve.

REFLEX

HVG Hetilap - Zárolt anyag Pozitív nullák

HVG Hetilap - Zárolt anyag Kovács úr sáros autója

KONTÚR

Bernie Sanders: Amerika szocialista osztályharcosa

HVG aktuális hetilap
HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG- és DHVG-előfizetési csomagot, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Megnézem az aktuális hetilap tartalmát »
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re
Peches szerencsejátékosok
MOZAIK

Vízállásjelentés

Vizet találtak a Marson – szenzációként jelentette be hétfőn a NASA amerikai űrhivatal azt, amire kutatók a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda fotói alapján következtetnek.HVG Klubkártyával olcsóbb

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X