A nagy fogás
HVG Hetilap

A nagy fogás

Százmilliókat kapott természetvédelmi fejlesztésre az EU-támogatások fölött diszponáló fejlesztési tárca államtitkárához, Szabó Zsolthoz köthető egyesület. A pénzből Szabó rokonának birtokán újítottak fel egy tavat – nem a köznek.

Juhász Gábor HVG Hetilap

HVG: Prés alatt

Magyarországon 2015-ben 100 fővárosi nyomozásból csak 39 zárult sikerrel? Miért? Miért messze nem oly hatékony a nagy ígéretek és rapid döntések kormánya a bűnözés felszámolásában, mint például a sajtórendszer átgyúrásában? Vagy mint hűséges emberei – például a ma már mind többször államfőesélyesként emlegetett – Balog Zoltán karrierjének egyengetésében. A válaszokat megtalálja az e heti HVG-ben. Juhász Gábor szubjektív lapajánlója.

HVG HVG Hetilap

Sót vegyenek!

Bizarr ötletnek tűnik Kínába sót eladni, mégsem lehetetlen. Az egészségügyi célra kifejlesztett száraz sóterápia akár bomba üzlet is lehet.

Lőrinc László HVG Hetilap

Örök kötődés

Húszezer kamasz menekült egyedül, szülői kíséret nélkül külföldre az 1956-os forradalom leverése után. Közülük félszázan a Francia Idegenlégióba kerültek.

HVG HVG Hetilap

A betegség kétszer csenget

A kulcskérdés nem az, hogy a piacot elárasztó digitális eszközök mire alkalmasak, hanem az, hogy miként lehet ezeket a gyakorlatban elfogadtatni.

HVG HVG Hetilap

Dohányosok eltűnőben

Évente mintegy hatmillió ember hal meg a világon a dohányzás következtében, s a statisztikák szerint a cigarettázók átlagosan tíz évvel élnek kevesebbet, mint nem füstölő honfitársaik. A helyzet – legalábbis ami a dohányosok eloszlását illeti – fokozatosan változik: a fejlett országokban évről évre csökken a részarányuk, miközben a fejlődőkben még nem indult be a változás.

HVG HVG Hetilap

Nyomásmérés

Nem tudni, ki a Népszava végső vevője és ki adta a pénzt a bezárt Népszabadság kiadójának megvásárlására – továbbra is titkok sora övezi a két baloldali napilap sorsát.

Keresztes Imre HVG Hetilap

Vérré változik?

Nyíltan támogatja a polgári lakosság a fegyveres szeparatistákat a vészesen kiéleződött kasmíri konfliktusban. India és Pakisztán viszonyát a vízhiány is terheli.

Irházi János HVG Hetilap

Szegénylegények

Politikai kampányokban jelenik meg Románia és Moldova egyesítése, amire negyedszázada talán lett volna esély, de most már senki sem akarja igazán.

HVG HVG Hetilap

Északnyugati átjáró

Budapest a bűnözés fővárosa is, csak a nyomozások 39 százaléka zárul eredményesen. Krimitoplistánkból kiderül, hogy rossz hírűnek elkönyvelt városok – mint Érd vagy Tatabánya – nem is olyan bűnveszélyesek, Győr viszont mostanában az élmezőnyben van.

Mátraházi Zsuzsa HVG Hetilap

Amazonok évada

Belénk kódolt minták akadályozzák a szabad döntésünket – állítja az erdélyi származású, Berlinben élő alkotó, aki maga írta és rendezte drámával mutatkozott be a Vígszínházban.

Bedő Iván HVG Hetilap

Raktárra festettek

Az állami kultúrpolitika nem csak silány kurzusműveket teremhet – legalábbis erre utal Horthy és Mussolini idejének olasz–magyar művészeti barátkozása. Most erről tanúskodó műtárgyak bukkantak fel egy római képtárban.

Szabó M. István HVG Hetilap

Rezsiharcok önerőből

Bár az otthoni energetikai beruházások megtérülését a rezsicsökkentés lerontotta, egyre többen áldoznak erre milliókat. A kormány elvonna az uniós támogatásokból.

HVG HVG Hetilap

Az Opimusé a Mediaworks

Október 25-én a várakozásoknak megfelelően bejelentették: az Opimus Press Zrt. vásárolta meg a Mediaworks Zrt.-t. A vételárat nem közölték, de több nagyságrendű lehet, hiszen a vevő egyben megszerezte a Dunántúl négy megyéjében napilapokat kiadó Pannon Lapok Társaságát is. Az összeget abból is lehet becsülni, hogy az Opimus Group Nyrt. kezében lévő vásárló áprilisban – rögtön a létrehozása után – húszmillió euró (több mint hatmilliárd forint) névértékű zártkörű kötvénykibocsátást hajtott végre. „A kötvények kibocsátásának célja tőkeforrás bevonása vállalatfelvásárlás finanszírozására” – közölték már akkor. Így aztán megnevezett Mediaworks-vevő már van, de továbbra se tudható, hogy a kötvényjegyzéssel valójában ki adta a pénzt. A magát pénzügyi befektetőnek minősítő Opimusra az utóbbi hónapokban mindenesetre ráragadt a „Mészáros Lőrinc-közeli” eposzi jelző, de csak az biztos, hogy kormányközelben kell keresni a finanszírozót.

Tálas Andrea HVG Hetilap

Hölgyválasz

Bróker, spiritiszta, szüfrazsett és magazintulajdonos is volt az első nő, aki az amerikai elnökválasztások történetében jelöltként indult 1872-ben, pedig még szavazati joga sem volt.

Bedő Iván HVG Hetilap

Légből kapott információk

Terrorcselekmény vagy természeti csapás idején egy speciális módszerrel, mobilon lehetne riasztani az embereket, de ez itthon és külföldön sem működik úgy, ahogy működhetne. Szól viszont a rádió és a sziréna.

HVG HVG Hetilap

Megértés fél egészség

A magyarok nem csak az idegen nyelvek ismeretével állnak hadilábon, riasztóan magas azoknak az aránya is, akik az egészséggel kapcsolatos információkat nem értik.

Németh András HVG Hetilap

Francia kártya

A román Dacia sorsára jut az egykori szovjet autógyártás büszkesége, a Lada-gyár. A  francia Renault 350 millió eurós tőkeemeléssel tovább növeli benne a részesedését.

Gáti Júlia HVG Hetilap

Megszűrt vizsgálatok

Vannak gyógykezelési korlátai az országhatárokon átívelő egészségügyi biztosításnak, amely az Európai Unión belül sem egységes. Aki nem méri fel pontosan, hogy miért és mennyit fizet, pórul járhat.

Weyer Béla HVG Hetilap

Baráti bal

Megúszta a keményebb európai fellépést Vlagyimir Putyin, holott nem hozott lényeges előrelépést sem Ukrajna, sem Szíria ügyében az orosz elnök berlini látogatása.

Dobszay János HVG Hetilap

Magánerkölcs, közbűnök

A kormány lelkiismeretének szerepében akart tetszelegni a református lelkészből miniszterré lett, mostanság az államfői posztra is esélyesnek mondott Balog Zoltán. Valójában viszont az Orbán-kormány erkölcsi felmentésén dolgozik.

HVG HVG Hetilap

Ki nyer ma?

Nagyot fordult néhány év alatt a világ: már a cégek harcolnak egymással a legtehetségesebb jelöltekért.

Gyenis Ágnes HVG Hetilap

A személyiség kerestetik

Viharos sebességgel értékelődnek át azok a képességek, karakterjegyek, amelyekkel jó állást lehet találni.

Hamvay Péter HVG Hetilap

Nem vitatéma

Egyre több tudósnak kezd elege lenni az MTA hallgatásából. A tudóstestület a róla, ellene hozott kormányzati döntések miatt sem tiltakozik.

Szabó Yvette HVG Hetilap

Kutyajó helyek

Egyre több szálloda és étterem igyekszik kutyabarátsággal kitűnni, abban bízva, hogy ez üzletileg is megtérül.

G. Tóth Ilda HVG Hetilap

A nagy fogás

Százmilliókat kapott természetvédelmi fejlesztésre az EU-támogatások fölött diszponáló fejlesztési tárca államtitkárához, Szabó Zsolthoz köthető egyesület. A pénzből Szabó rokonának birtokán újítottak fel egy tavat – nem a köznek.

A címlapról ajánljuk