Farkas Zoltán Gazdaság

Aki kapja, marja: Orbán nagy pénzosztása

Az államadósság csökkentése helyett a brutális méretű költekezést választotta a kormány, hogy élénkítse a gazdaságot. Milliárdokat adott a kormányfő hóbortjaira és barátainak, de jutott pénz a tervezési hibák korrigálására is.

Nagy Gábor Világ

A korrupció ára: bukás extrákkal

Az eddigi legnagyobb, korrupció miatti büntetést szabták ki Latin-Amerika vezető építőipari cégére, amely kontinensnyi méretű kenőpénzhálózatot épített ki.

Szauer Tamás Tech

Májat, vesét - a nyomtatóból

Bárkivel megtörténhet, hogy egyszer csak kiderül: komoly gondok vannak – például – a májával, ezért sürgős szervtranszplantációra szorul. Ma egy ilyen hír hallatán a legtöbben már fél lábbal a sírban érzik magukat, a jövőben viszont ez teljesen máshogy lehet: 20-25 éven belül általánossá válhat az emberi szervek háromdimenziós nyomtatása.

HVG Kult

A szabálytalan klasszis: Meryl Streep öt lépésben

A Golden Globe-gálán életműdíjat kapott, ő pedig erőteljes beszéddel hálálta meg a bizalmat: úgy osztotta ki Donald Trump idegengyűlölő, médiaellenes politikáját, hogy nem mondta ki a megválasztott elnök nevét. Meryl Streep elképesztően színes karrierjét eddig három Oscarral jutalmazták, magát mégis a legnagyobb vesztesnek tartja – további 16 jelölését ugyanis nem váltotta díjra. Bemutatjuk a legendás színésznő életútjának öt különböző állomását.

Nagy Gábor Itthon

HVG: A költség vetés

Mennyibe kerül egy gyerek felnevelése? 70 millió az egyke, kettőnél már csak 40? És mi van, ha az adott gyermek a kormányfő lánya? Vagy a veje? Akkor minden átíródik? A válaszokat keresse a HVG e heti számában. Nagy Gábor vezető szerkesztő szubjektív lapajánlója.

Emőd Péter HVG Hetilap

Nemzeti licit

A piaci ár töredékéért szerezte meg a lengyel állam az ország legértékesebb magángyűjteményét. A hazafias tettként, műtárgymentésként tálalt akcióból a nemzeti-konzervatív kormány politikai tőkét igyekszik kovácsolni.

HVG HVG Hetilap

Palotaforradalom

Új háztulajdonosi réteg kezd kialakulni kormányközeli befektetőkből és külföldiekből Budapest szívében.

Keresztes Imre HVG Hetilap

Út Damaszkuszba

Törökország Szíria-politikájának drámai változása lehetőséget teremt a fegyverek elhallgattatására. A háború az orosz érdekek mentén alakult, vajon Moszkva a békét is megnyeri?

HVG HVG Hetilap

Kimozdított szépség

A mintafeleségből riadt lénnyé válás örvényeit járja be a thrilleres hang- és fényhatásokkal, rockzenei betétekkel modernizált Ibsen-darab Nórájaként a Katona József Színház művésznője.

HVG HVG Hetilap

Lefokozva

A valuták értéke már csaknem fél évszázada nem az aranyhoz igazodik. Az úgynevezett aranysztenderd azért szűnt meg, mert a devizák aranyhoz kötése már akadályozta a nemzetközi kereskedelmet, és a jegybankok sem kímélték egymást. Amikor a dollár értékvesztése elkezdődött, felhalmozott dollárkészletét Franciaország aranyra váltotta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednél – amíg csak tehette. Ám 1971-ben Nixon amerikai elnök megszüntette ezt a lehetőséget, és ezzel az arany valamennyi monetáris szerepe megszűnt. Hovatovább nem több és nem más, mint egy lehetséges befektetési forma. Válságos időkben persze sokan ma is a biztos menedéket látják benne, és ilyenkor valóban nekilendül az ára. Ám kiszámíthatatlan, a spekulációtól is függő ármozgása, alacsony likviditása miatt kockázatos tartalék eszköz. Ha az ország biztonsága megkívánja, gyorsan pénzzé kellene tenni, ami körülményes manőver.

Németh András HVG Hetilap

A hatalom igézete

Mára minden parancsnoki posztot megszállt Ukrajnában a két és fél évvel ezelőtt hatalomra került Petro Porosenko elnök. A demokrácia már csak fügefalevél, de a lakosság belefáradt a forradalmakba.

HVG HVG Hetilap

Alkalmi elvétel

A főváros 1750 milliárd forintos ingatlanvagyonából 2010 óta súlyos tízmilliárdokat hasítottak ki a fideszes einstandolások.

Weyer Béla HVG Hetilap

Zenekikötő

Ezen a héten nyílik meg Hamburg építészetileg és költségeit tekintve is hírességnek számító új hangversenyterme, az Elbphilharmonie.

HVG HVG Hetilap

Negyvenmilliós kérdés

Egy vagyonba kerül a gyermek eljuttatása a felnőttkor és a felsőoktatás kapujába: két testvérnél akár 40-40 millió forintba is. Ez az összeg a szülői háztartási munka vagy a meseolvasás „ellenértékét” is tartalmazza, de pusztán az oktatás is könnyen elvihet 5 millió forintot 18 éves korig.

Nagy Gábor HVG Hetilap

Dzsungelharc a neten

Vlagyimir Putyin utasítására próbálták orosz hackerek a Moszkva számára kedvezőbbnek tartott Donald Trump irányába befolyásolni a tavalyi amerikai elnökválasztást – állítja az USA hírszerző közössége.

Gyenis Ágnes HVG Hetilap

Arany, úton

Rejtélyes csereügyletet kötött teljes aranytartalékára a Magyar Nemzeti Bank, egyúttal devizatartalékait is a válság előtti év szintjére csökkentette.

HVG HVG Hetilap

Vényre: drogot, szülőt, gyereket

Tiltott kábítószerből gyógyszer, újabb nekifutás a férfi-fogamzásgátló megalkotásának, génszerkesztett embrió kettőnél több vagy kevesebb szülővel. Lesz dolguk a kutatóknak az idén és a következő években, ha folytatják a munkát 2016 élettudományi felfedezésein.

Dobszay János HVG Hetilap

Az esélytelenek nyughatatlansága

A politikai innováció és a mondanivaló hiányát illusztrálják az államfőválasztásra és a parlamenti megméretésre készülő ellenzék rendszerbuktató tervei.

Révész Sándor HVG Hetilap

A mélység csillaga

Brahmstól várta a zenei világ, hogy újra a beethoveni magasságokba emeli a szimfónia műfaját. Nem várt hiába. A jövő héten, zenei maraton keretében, Brahms mind a négy szimfóniája felcsendül.

Polgár György HVG Hetilap

Csata és megbékélés

A Dél-Afrika búr telepesei és az őslakos zuluk közötti véres csata emléke valaha az apartheid ideológia fontos eleme volt, mostanában viszont a kibékülés szimbólumává igyekeznek átalakítani.

A címlapról ajánljuk