Nincs háborús hangulat Tbilisziben, az üzletek nyitva tartanak, az árak nem ugrottak meg, az iskolák, hivatalok...

Nincs háborús hangulat Tbilisziben, az üzletek nyitva tartanak, az árak nem ugrottak meg, az iskolák, hivatalok működnek, egyedül a kereskedelmi bankok voltak zárva kedden - mondta a HVG-nek Vladimer Papava korábbi gazdasági miniszter, idén májusig parlamenti képviselő, jelenleg a Grúziai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Alapítvány kutatója. Papava szerint az orosz támadások által emberéletben, épületekben, a poti kikötőben és a tbiliszi repülőtérben okozott károk egyelőre felmérhetetlenek - részben azért, mert a még az országban tartózkodó oroszok akadályozzák a számbavételt.

A tavaly 12 százalékkal bővült grúz gazdaságot egyelőre nem veszélyezteti közvetlenül a konfliktus, a távközlési hálózat működik, a villamos energiát maga termeli meg az ország, a gáz és a kőolaj pedig a "stratégiai partner" Azerbajdzsánból érkezik. Hétfőn este támadt ugyan némi üzemanyag-felvásárlási pánik - mondja a közgazdász -, mert elterjedt a hír, hogy az oroszok beveszik Tbiliszit, de kedd reggelre megnyugodtak a kedélyek.

Papava szerint a háborús napokban teljes volt a nemzeti egység, a grúzok szinte egybehangzóan úgy gondolják, Oroszország meg akarja törni a kaukázusi köztársaságot, bebizonyítani a világnak, hogy hátsó udvarában azt tehet, amit akar. "Magam is sokat bíráltam az utóbbi időben Szaakasvili elnököt, ki is léptem tavaly a kormányzó párt parlamenti frakciójából, de most az ország szuverenitásáról van szó. Oroszország nem dönthet a szabadon választott grúz elnökről, kormányról, parlamentről." A világ nem dőlhet be az oroszok által terjesztett etnikai tisztogatás meséjének - teszi hozzá Papava -, hiszen Grúziában Dél-Oszétián kívül is sok oszét él, és soha senki nem hallott arról, hogy bárki bántotta volna őket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Hallgatnak a fegyverekre?

Oroszország a balkáni példára hivatkozva jogszerűnek minősíti, hogy katonái beavatkoztak Grúzia és az önállóságra törekvő Dél-Oszétia fegyveres összecsapásaiba. Tbilisziben viszont Moszkva birodalmi ambícióit okolják a háborúért. A Kaukázus déli lejtőin újabb nemzetközi tűzfészek jöhet létre.