Nincs háborús hangulat Tbilisziben, az üzletek nyitva tartanak, az árak nem ugrottak meg, az iskolák, hivatalok...

Nincs háborús hangulat Tbilisziben, az üzletek nyitva tartanak, az árak nem ugrottak meg, az iskolák, hivatalok működnek, egyedül a kereskedelmi bankok voltak zárva kedden - mondta a HVG-nek Vladimer Papava korábbi gazdasági miniszter, idén májusig parlamenti képviselő, jelenleg a Grúziai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Alapítvány kutatója. Papava szerint az orosz támadások által emberéletben, épületekben, a poti kikötőben és a tbiliszi repülőtérben okozott károk egyelőre felmérhetetlenek - részben azért, mert a még az országban tartózkodó oroszok akadályozzák a számbavételt.

A tavaly 12 százalékkal bővült grúz gazdaságot egyelőre nem veszélyezteti közvetlenül a konfliktus, a távközlési hálózat működik, a villamos energiát maga termeli meg az ország, a gáz és a kőolaj pedig a "stratégiai partner" Azerbajdzsánból érkezik. Hétfőn este támadt ugyan némi üzemanyag-felvásárlási pánik - mondja a közgazdász -, mert elterjedt a hír, hogy az oroszok beveszik Tbiliszit, de kedd reggelre megnyugodtak a kedélyek.

Papava szerint a háborús napokban teljes volt a nemzeti egység, a grúzok szinte egybehangzóan úgy gondolják, Oroszország meg akarja törni a kaukázusi köztársaságot, bebizonyítani a világnak, hogy hátsó udvarában azt tehet, amit akar. "Magam is sokat bíráltam az utóbbi időben Szaakasvili elnököt, ki is léptem tavaly a kormányzó párt parlamenti frakciójából, de most az ország szuverenitásáról van szó. Oroszország nem dönthet a szabadon választott grúz elnökről, kormányról, parlamentről." A világ nem dőlhet be az oroszok által terjesztett etnikai tisztogatás meséjének - teszi hozzá Papava -, hiszen Grúziában Dél-Oszétián kívül is sok oszét él, és soha senki nem hallott arról, hogy bárki bántotta volna őket.

Fókuszban

Hallgatnak a fegyverekre?

Oroszország a balkáni példára hivatkozva jogszerűnek minősíti, hogy katonái beavatkoztak Grúzia és az önállóságra törekvő Dél-Oszétia fegyveres összecsapásaiba. Tbilisziben viszont Moszkva birodalmi ambícióit okolják a háborúért. A Kaukázus déli lejtőin újabb nemzetközi tűzfészek jöhet létre.