"Tisztességes üzlet" - véli Burckhard Bergmann, az E.

"Tisztességes üzlet" - véli Burckhard Bergmann, az E.On-Ruhrgas AG igazgatóságának elnöke a megállapodásról, amely alapján a német konszern magyarországi üzletágaiért cserébe hozzáférhet az orosz Gazprom földgáztartalékaihoz.

HVG: Önök most eljutnak közvetlenül a forráshoz, a Gazpromtól érdekeltséget szerezve a Juzsno-Russzkoje gázmezőben, ami történelmi lépés és jó üzlet az E.On-Ruhrgas számára. A cserealapért, a Mol gázüzletágáért annak idején körülbelül 1 milliárd eurót fizettek. Ezt az értéket a Gazprom most mennyire tartotta?

B. B.: Biztos lehet benne, hogy magyarországi részesedéseinket nem fogjuk értéken alul eladni. Számokat azonban egyelőre nem mondhatok, mert mind a gázmező, mind az E.On magyar üzletrészei esetében vállalatelemzést kell végezni.

HVG: De önök nem csupán gázipari részesedéseket, hanem az E.On Hungária gáz- és áramszolgáltató egy részét is átadják a Gazpromnak. Ezzel az orosz konszern a magyar árampiacon is megjelenik. Biztos abban, hogy a magyar hivatalos szervek ezt is engedélyezik?

B. B.: Az E.On Hungáriában történő tulajdonszerzéshez nem szükséges a magyar hivatalok engedélye. A cég irányítása továbbra is az E.On hatásköre, hiszen a Gazprom részesedése csupán egynegyed lenne. Ettől függetlenül meggyőződésünk, hogy a magyar szervek is látják, milyen előnyökkel jár ez a megállapodás az ország számára. A magyarországi gáz- és áramszolgáltatásban való közvetlen részesedés az eddig is legfontosabb földgázszállító Gazpromot még inkább érdekeltté teszi a megbízható energiaszolgáltatásban. Ez abból is látszik, hogy az E.Onnal kötött megállapodás keretében kijelentette hajlandóságát, hogy a Magyarországnak szállítandó mennyiségek futamidejét legalább tíz évvel - vagyis legalább 2025-ig - meghosszabbítja.

HVG: Lehet, hogy a hivatalos szervek hozzájárulnak, de abban az országban, ahol 16 évvel ezelőtt választásokat lehetett nyerni a "Tovarisi, konyec" jelszóval, a közvélemény egy orosz konszern terjeszkedését - amire az önök segítségével kerül sor - másként látja.

B. B.: Szerintem nincs ok arra, hogy egy orosz vállalatnak megtiltsuk az európai piacokhoz való hozzáférést. Ennek fejében a Gazprom számunkra, mint német vállalat számára, lehetővé teszi a földgáztartalékaihoz való hozzájutást. Ez egy tisztességes üzlet. A partneri kapcsolatok szorosabbak lesznek, ami különösen az ellátás biztonsága miatt jó. A gáz- és áramszolgáltatókban való közvetlen érdekeltség a meglévő együttműködés ésszerű kiterjesztése. Az E.On mindig hangsúlyozta: azért jöttünk Magyarországra, hogy itt is maradjunk, és ezen a vonzó piacon fejlesszük érdekeltségeinket. Ez változatlan.

HVG: Az E.On magyarországi hírneve a gázárak 30 százalékos emelésének bejelentése után ma eleve kényes téma. Mi a véleménye ezzel kapcsolatban?

B. B.: A gázárak felemelésének semmi köze nincs ahhoz, hogy az E.On belépett a magyar gázpiacra. Az elmúlt másfél évben világszerte az energiaárak meredek emelkedését éltük meg, ez Magyarországot sem kerülheti el. Jelenleg a beszerzési árak meghaladják az eladásiakat, európai viszonylatban egyedülálló, torz állapotról van szó. Kézenfekvő, hogy ez csak rövid ideig tarthat.

HVG: Az Európai Unió, mindenekelőtt az ellátás biztonságára tekintettel, az egységes európai energiapolitikát szorgalmazza. Ezzel a szerződéssel önök nagy lépést tettek az ellátás biztonsága felé - Németországban. Ebbe a képbe illik a tervezett balti-tengeri távvezeték is. A jövőben minden országnak magának kell majd gondoskodnia energiaellátásáról?

B. B.: Ellenkezőleg: ahogy mi az E.Onnál az áram- és gázüzletet szervezzük, az egyik bizonyítéka annak, hogy Európában az energiaellátás egyre inkább összefonódik. Az E.Onnál nem Németország, hanem európai értékesítési piacaink állnak az előtérben. Ügyfeleinket szolgáljuk ki, függetlenül attól, hogy azok Magyarországon, Németországban vagy Nagy-Britanniában élnek. A délkelet-európai térségben például a horvátországi Krk szigetén működő cseppfolyósgáz-kikötő építésével foglalkozunk. Ebből a beruházásból Magyarország is profitálna. A balti-tengeri távvezeték pedig az egész kontinensre nézve növeli majd az ellátás biztonságát. A földgáz a német partokon éri ugyan el a szárazföldet, de azon keresztül más országok - egyebek között Hollandia és Nagy-Britannia - is ellátásban részesülnek.

WEYER BÉLA / BERLIN

Gazdaság

Szelepcserék

Miközben Magyarország csökkenteni szeretné orosz gáztól való függőségét, a fő importgázszállító Gazprom újabb pozíciókat szerez a magyar gázellátásban, sőt még az áramszolgáltatásban is.