szerző:
HVG

„A munkáltató erőfölényének kihasználást mutatja” az Állami Számvevőszék (ÁSZ) magatartása – állapította meg jogerős, a tavalyi elsőfokú ítéletet helybenhagyó döntésében a Fővárosi Törvényszék. A munkaügyi pert Huszár József korábbi számvevő indította, mivel Domokos László ÁSZ-elnök 2012 nyarán úgy döntött az addig megbecsült szakember fizetésének 20 százalékos csökkentéséről, hogy azt részletesen nem indokolta, s nem adott lehetőséget az érintettnek, hogy vitatkozzék a megalázó értékeléssel. A több mint négyszáz számvevő közül húsznak a fizetését csökkentették hasonló módon, de csak Huszár fordult a bírósághoz, akinek most kamatostul jár a jogtalanul elvett 2,1 millió forint. Bár az ÁSZ-elnök jogosult megváltoztatni a munkatársak fizetési besorolását, a bíróság szerint ezzel nem sértheti meg a közszolgálati tisztviselőkre érvényes alapelveket: a jóhiszeműség, a tisztességesség vagy az együttműködés elvét. Különösen elvárható ez annak a szervezetnek az elnökétől, amely pártoknak, önkormányzatoknak a törvényes működését ellenőrzi.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!