Keresd meg, találd ki, rakd össze - ha pedig nem tudod, vagy nem akarod, akkor fizesd meg!

Keresd meg, találd ki, rakd össze - ha pedig nem tudod, vagy nem akarod, akkor fizesd meg! Ez jellemzi ma az olyan, egyébként nyilvános adatok megszerzésének módját, mint a jogszabályok vagy a cégadatok. Az állami pénzen létrehozott adatbázisokat és nyilvántartásokat többnyire magáncégek juttatják el a felhasználókhoz, forintezrekért, esetenként -milliókért.

Igazán nagyot az úgynevezett hatályosított, vagyis a változtatásokkal egybeszerkesztett jogszabályokon lehet kaszálni. Ezeket elvileg bárki kimazsolázhatná a Magyar Közlönyből (MK), illetve a többi állami közlönyből, ám ezzel a munkával alaposan megizzadnak még a jogászok is. A magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény tavaly őszi módosításában például efféle szövegek találhatók: "3. § (1) Az a személy, akinek e törvény hatálybalépését megelőzően a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 6. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott ellátások - beleértve a Tny. 6. § (4) bekezdésében felsorolt ellátásokat is - körébe tartozó nyugellátást állapítottak meg a Tny. 12. § (7) bekezdésének alkalmazásával, e törvény hatálybalépésétől számított 6 hónapon belül kérheti nyugellátása összegének a Tny. 12. § (6) bekezdésének alkalmazásával történő módosítását".

Épp ezért élhetnek jól a jogszabályok szövegével kereskedő cégek. "Még a jogászoknak, pénzügyeseknek, személyzetiseknek vagy akár az újságíróknak is kevés, ha csak közlönyszerűen ismerik az adatokat, de nem érnek rá a naprakésszé tétellel bíbelődni; hatékonyabb, ha ezt megvásárolják valakitől" - avat be az üzlet titkaiba Ződi Zsolt, a bizniszbe a kilencvenes évek elején beszállt KJK-Kerszöv Kft. kiadó igazgatója.

A hatályosított jogszabályok piacát a lapunknak nyilatkozó szakértők évi több százmillió forintosra becsülik. A négy-öt nagyobb adatkereskedő cég online vagy cd-n juttatja el az információkat a fölhasználókhoz, a jogi adatbázisokhoz való hozzáférés ára évi néhány tízezertől több millió forintig terjed. A HVG-Orac 40 ezer és 255 ezer, a KJK-Kerszöv 96 ezer és 1,3 millió forint közötti áron kínálja komplex jogszabály-adatbázisának éves előfizetését. Az Opten Kft. árai 60 ezer és 1 millió forint között mozognak, a megafelhasználók egyedi árat fizetnek. Az állami tulajdonú Magyar Hivatalos Közlönykiadó (MHK) Kft. 99 ezer és 545 ezer forint közötti áron forgalmazza kereshető jogi adatbázisát. Az alacsonyabb árak általában havi frissítésű cd-kre vagy online hozzáférésre vonatkoznak, a magasabbak pedig arra, ha egy közepes vagy nagyobbacska cég minden munkatársának gépére föltelepítik a jogi adatbázist.

A "jogszabálykufárok" azt állítják, hogy egyenesen az MK-ból, legálisan bányásszák ki és rakosgatják össze a szövegeket. A Közlönykiadó magukat megnevezni nem kívánó munkatársai viszont arra gyanakszanak, hogy volt már példa a szövegek illegális - elektronikus - kijuttatására és eladására is. Az MHK honlapján mindenesetre a következő áll: "A Magyar Hivatalos Közlönykiadónak nincs olyan üzleti partnere, akinek szerződéses keretek között átadná a közlönyökben közzétett jogszabályok hivatalos szöveganyagát!"

Megoldhatja a problémát, ha - a kormányzati szándékoknak és az uniós normáknak megfelelően - ingyenesen hozzáférhetővé válnak a módosításokkal egybeszerkesztett jogszabályok. Kodela László, az MHK elnök-vezérigazgatója úgy becsüli, ez két-három éven belül következhet be. Mivel így évi több mint 100 ezer oldalnyi parlamenti, kormány-, miniszteri rendeletet és bírósági határozatot kell majd "naprakészre ollózni", a munka tetemes. De még ha lesz, aki elvégzi, akkor sem várható, hogy összeomlik a magánvállalkozások piaca. "A szikár törvény- vagy rendeletszövegnél lényegesebbek a kommentárok, a korábbi állapotra és az alárendelt jogszabályokra mutató hiperlinkek, illetve a kereshetőség; ezek már hozzáadott értékek, adatbázisunk sokkal több, mint hatályosított jogszabálytár" - állítja Ződi.

A törvénytárak piacának tizedére becsült summát hoz a magánvállalkozások konyhájára a cégadat-kereskedelem. Annak ellenére akad kereslet e szolgáltatásra, hogy a cégbíróságokon ingyen juthat információhoz az előfizető. Az Igazságügyi Minisztérium (IM) adatbankjából pénzért tölthet le interneten a vásárló, aki az előre befizetett összeg (legalább 25 ezer forint) erejéig kereshet adatokra.

Az online vagy lemezen vásárolt cégadatokat általában nem fogadják el a bankok vagy a pályázatkiírók és egyes vámparancsnokságok sem, ám arra is van lehetőség, hogy a felhasználó az IM adatbankjából - futárral vagy postán - olyan okiratokat rendeljen, amelyeken hitelesítésül ott díszeleg az igazságügyi tárca pecsétje.

BESENYEI ZSOLT

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Trend

Tudd, hogy mi van!

A személyes adatok védelméről és a közérdekűek nyilvánosságáról szóló törvény a múlt héten módosult, az elektronikus információszabadságról szólót várhatóan néhány hónapon belül hagyja jóvá a parlament. Ám jó néhány terület adatait továbbra sem ismerhetik meg a polgárok - vagy csak indokolatlanul nagy idő- és pénzráfordítással.