A leggazdagabb magyarok toplistáján 18 milliárd forintos vagyonával az első húszban szereplő Erdős Ákos régi álma...

A leggazdagabb magyarok toplistáján 18 milliárd forintos vagyonával az első húszban szereplő Erdős Ákos régi álma valósult meg az Állami Nyomda Nyrt. (ÁNY) tőzsdei bevezetésével. A Láng Kiadó és Holding Rt. fő tulajdonosa már 1999 őszén azt tervezgette, hogy a Lánghoz tartozó nyomdákat (Állami, Athenaeum, Gyomai Kner, Szikra) egyesíti, és az így létrejött óriáscéget megméreti a börzén. Ehelyett fél évvel később, 2000 februárjában két részre szakadt a cégbirodalom: a nyomdaipari ÁNY és a Szikra Lapnyomda Rt. Erdős Ákosnál maradt, míg Kolosi Tamás szociológusé lett a kiadói vonal: a Líra és Lant Kereskedelmi Rt., illetve az annak érdekeltségébe tartozó Magvető Könyvkiadó Kft., az Athenaeum 2000 Kiadó Kft. és a B+V Lap- és Könyvkiadó Kft.

Erdős a Láng Rt.-n keresztül elsőként - 1993 nyarán - az ÁNY 70 százalékát vásárolta meg az Állami Vagyonügynökségtől, a nyomda dolgozóiból álló MRP-szervezeté lett közel 16 százalék, a maradék pedig önkormányzati kézben maradt. 1994-ben Erdős alkut kötött a szintén a privatizációs kínálatból szemezgető Kolosival: utóbbi részvényekért cserébe bevitte érdekeltségeit a Láng Rt.-be, amelynek így kisebbségi tulajdonosa lett. Már együtt szerezték meg a Líra és Lant Rt.-t, valamint a SZÜV Számítástechnikai és Ügyvitelszervező Rt.-t, amelyet a nyomda leválasztása után 1995-ben eladtak. Még abban az évben az ÁNY-en keresztül tulajdonrészt vásároltak a Szikra Lapnyomda Rt.-ben, amelynek később többségi részvényese lett a Láng-csoport. A Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. egy részvény híján 70 százalékát viszont tavaly már egyedül szerezte meg a Láng Rt. Ez az ügylet azóta a Fidesz-MPSZ céltáblája, főként amiatt, hogy az Állami Számvevőszék kifogásolnivalót talált a privatizációs pályázatban. Az ellenzék azért is támadja Erdőst, mert 2002-ben megvásárolta a korábban Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Perfekt Rt.-t, amiért még az Apró-Gyurcsány-érdekkör gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság előtt is meg kellett jelennie.

Pénzügyek

Papírsúly

Bár jó minőségű és kilátású a Budapesti Értéktőzsdén múlt héten debütált Állami Nyomda, 10 milliárd forint körüli piaci értéke miatt részvényeinek kereskedelme aligha járulhat hozzá a pesti tőzsde nemzetközi súlyának növekedéséhez.