szerző:
HVG

LAST MINUTE

Hogyan mélyíthető el a köztudatban a magyarországi roma holokauszt emléke? A választ egy korabeli fotó szimbólumerejében látja a kortárs tárlat. A munkák többsége egy 1937-es fényképet, egy cigányigazolványhoz készült felvételt dolgoz fel. Rajta a 17 éves Horváth Erzsébet a szlovén határ melletti Kercaszomorból, akinek a sorsa ismeretlen, de annyit tudni, hogy 1944 novemberében Vas megye cigány lakosságának nagy részét összegyűjtötték Szombathelyen, hasonlóan több tízezer sorstársukhoz a német kézen lévő országrészekben. A harmincas évei végén járó Balogh Tibornak, a Magyar Képzőművészeti Egyetem első roma származású diplomás képzőművészének alkotása díszes kiszerelésben bemutatott művészbélyegen jeleníti meg a fiatal nő portréját és a cigányhimnusz magyar szövegét. A nemzeti megemlékezések formanyelvét idéző műtárgy annak a hivatalos elismerését mímeli, hogy a vészkorszak vélhető áldozatának sorsa a magyar nemzet történelmi emlékezetéhez tartozik. A kilenc alkotótól egyenként nyolc művet fölvonultató tárlaton roma és nem roma művészek munkái láthatók. Esterházy Marcell videoinstallációja párhuzamba állítja a grófi családból származó, 1950-ben három évre munkatárborba került Esterházy Mónika sorsát a kiállítás központi alakjául szolgáló napszámoslányéval. Egy olyan fotóval, amely ugyanazon a napon készült, mint az igazolványkép, az akkor kilencéves kislányról, 160 kilométerrel arrébb, a majki Esterházy-kastély udvarán.

Gallery8, október 2-áig

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!