A "nemzetközi" jelzőt viseli nevében a magdeburgi székhelyű, 1991-ben alapított Telemann-társaság.

A "nemzetközi" jelzőt viseli nevében a magdeburgi székhelyű, 1991-ben alapított Telemann-társaság. Hogy mennyire nem csupán nemzeti ügy a német komponista emlékének ápolása, azt akár az is jelezheti, hogy 1997-ben a német Martin Ruhnke után másodjára magyar zenetudóst, Székely Andrást választottak elnökké. A más kultúrák felé nyitott - újnémet szóval: multikulti - szemléletnek nem ez az egyetlen ilyen jellegű megnyilvánulása a szövetségi köztársaságban. A legismertebb példa talán, hogy 1997 és 2003 között - vagyis kétszer is megválasztva - Konrád György volt a Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia elnöke, első külföldiként e poszton. Külső erőre az 1990-es évek végén már csak azért is szükség volt, mert a nyugat- és keletnémet feléből nagy nehezen összeolvasztott akadémia belső egységének megteremtésére nemigen akadt helyi vállalkozó az egykori berlini fal egyik oldaláról sem. Ezek után már nem is okozott meglepetést, amikor 2000 májusában a német poéták, esszéírók és novellisták P. E. N. klubja - történetében először - szintén külföldi elnököt választott, a száműzetésben Münchenben élő, Said művésznéven publikáló (valódi nevét titokban tartó) iráni költő személyében. Ennek is volt üzenete: e gesztussal az üldözött írók és újságírók helyzetére hívták fel a figyelmet a német pályatársak. Said két év elteltével személyes okokra hivatkozva távozott posztjáról. A Kasselban ötévente megtartott kortárs képzőművészeti kiállítás, a Documenta eleve nemzetközi rendezvény, de a fentiekhez hasonló újdonságnak számított, amikor a 2002-es szemle művészeti vezetőjét Európán kívülről választották. A nigériai születésű, New Yorkban és Johannesburgban élő költőt és művészetkritikust, Okwui Enwezort azzal méltatták az akkori német újságcikkek, hogy véget vet a Documenta Európa-központúságának.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Szellem

Grafomán komponista

Egy méltatlanul háttérbe szorult zeneszerzőre is felhívta a figyelmet, hogy Georg Philipp Telemann egyik legtekintélyesebb magyar kutatójának, Székely Andrásnak a napokban szinte egy időben ítélték oda a Szabolcsi Bence- és a magdeburgi Telemann-díjat.